U Srbiji najskuplji kvadrat stana 2020. bio u Beogradu na vodi - 9.632 evra 1Najskuplji kvadrati u Beogradu na vodi Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

U Srbiji je u 2020. prodato nekretnina u vrednosti od oko 4,2 milijarde evra, što je uprkos pandemiji korona virusa više nego u prethodne tri godine, a najskuplji kvadratni metar stana od 9.632 evra prodat je u Beogradu na vodi, objavio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

Kada je reč o starogradnji, najviša cena po kvadratu plaćena je 4.452 evra za stan u beogradskoj opštini Stari grad, u Ulici Kralja Petra, a stan za koji je u 2020. godini izdvojeno najviše novca, 1.461.000 evra, površine je 431 metar kvadratni i nalazi se na teritoriji opštine Stari grad, u Ulici Strahinjića bana, navedeno je u saopštenju.

Kod prometa kuća najviše ugovorne cene ostvarene su na teritoriji opštine Savski venac, u elitnom naselju Dedinje, navodi se u saopštenju.

Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je u Novom Sadu, 11.026 evra po metru kvadratnom, dok je isto prometovano garažno mesto u novogradnji na Kopaoniku imalo najviše postignute cene u obe kategorije.

Naselja u okolini Novog Sada beleže najvišu ostvarenu cenu zemljišta namenjenog za industrijsku gradnju, kao i najvišu cenu po metru kvadratnom poljoprivrednog zemljišta.

Podseća se da je 2019. ukupan obim novčanih sredstava na tržistu nepokretnosti iznosio oko 4,1 milijardu evra, godinu pre 3,6 milijardi evra, a 2017. godine 2,97 milijardi evra.

Kako je ocenjeno, tržište nepokretnosti u Srbiji u 2020. godini zabeležilo je uticaj epidemije korona virusa na prelazu iz prvog u drugi kvartal, da bi u drugoj polovini godine zabeležilo nagli oporavak.

Najveći udeo u ukupnom broju registrovanih ugovora odnosio na kupoprodaje, 97 odsto, što je bilo dva odsto veše nego 2019. godine.

Ukupan broj ugovora koji je RGZ-u dostavljen u 2020. godini je 143.154, a kako je ocenjeno u RGZ broj dostavljenih ugovora po opštinama usaglašen sa njihovim stepenom razvijenosti.

Najmanji broj ugovora registrovano je u aprilu i to 2.150 za celu državu, dok je nagli skok na tržištu nepokretnosti zabeležen je u junu, sa 10.774 registrovana ugovora.

Tržište nepokretnosti je bilo najaktivnije u mesecu oktobru, kada je registrovano 13.097 ugovora, što je za 22,3 odsto više od broja registrovanih ugovora u oktobru 2019. godine, navedeno je u saopštenju.

Četvrtina registrovanih ugovora odnosi se na promet na teritoriji 17 opština Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari