U Srbiji prvi put nagrada za podsticaj održive urbane mobilnosti 1Foto: BETAPHOTO/REPRESENT COMMUNICATIONS/MO

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) ove godine će prvi put s million dinara nagraditi neku od 31 lokalne samouprave koje su učestvovale u projektu „Evropska nedelja mobilnosti“, objavljeno je danas.

Među lokalnim samoupravama, koje su učestvovale u „Evropskoj nedelji mobilnosti“
čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija, a cilj je da prevoz i saobraćaj zagađuju što manje, učestvovala je i Opština Čajetina sa „Zlatiborskom gondolom“, a Užice je priredilo akciju „16.000 stabala za 16.000 ložišta“.

Vrnjačka banja je rekonstruisala pešačke staze i izgradila planinarsku od tri kilometra, dok je Kula uz akciju „Danas ne koristim automobil“ najavila 40 kilometara biciklističkih staza.

Beograd je kandidovao pasarelu koja povezuje Kalemegdan sa Savskim pristaništem, proširenje pešačke zone u centru, pešačku stazu Sakinac na Avali, izgradnju biciklističkih staza i aplikaciju „BG za sve“.

Da bi, poput Amsterdama, Beča i Ljubljane, postao jedan od vodećih gradova Evrope po održivoj mobilnosti i alternativnih načinima prevoza i saobraćaja uopšte, Beograd bi uskoro trebalo da donese svoj plan za to.

Kruševac je uveo elektro-vozila „Kolibri“, dok je Šabac rekonstruisao trgove i ureedio ih da budu prilagođeni osobama sa invaliditetom.

Predstavnica SKGO, Klara Danilović, izjavila je da planovi održive urbane mobilnosti još nisu zakonom obavezujući za gradove i opštine Srbije, međutim, raste njihovo interesovanje za to.

„Naši gradovi u ovim planovima vide šansu za rešavanje akutnih problema u saobraćaju, smanjenje zagađenja vazduha, poboljšanje atraktivnosti i imidža grada, kao i pristup sredstvima evropskih fondova“, rekla je Danilović.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i SKGO su ove godine preuzeli koordinaciju aktivnosti kampanje „Evropska nedelja mobilnosti“ koja se delom realizuje u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“, koji finansira Vlada Švedske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari