U Srbiji rast potražnje za prodavcima, šivačima, higijeničarima 1Foto: Beta/Klinički centar Niš

U prethodnom periodu poslodavci su u Srbiji najviše tražili medicinske i prosvetne radnike, ali i građevinske, kao i prodavce, šivače, higijeničare i negovatelje, kažu za Danas u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Tragom informacije koju je javnosti nedavno saopštio ministar rada Zoran Đorđević da je u Srbiji ove godine 7.000 više zaposlenih nego prošle i da je to delom i zbog toga što su se od početka krize pojavila i neka nova zanimanja pitali smo NSZ koja su to profili bili traženi, da li ima novih na tržištu i šta je to za šta u prethodnom periodu nije bilo zainteresovanih.

„Najveće interesovanje bilo je za radnike u oblasti zdravstva, medicinska sestra-tehničar, medicinska sestra-vaspitač, doktor medicine specijalista-pedijatar, u oblasti vaspitanja tražili su se nastavnici, profesori, predavači, ali i građevinski radnici, najviše rukovaoci građevinskim mašinama, potom prodavci u maloprodajnim objektima, radnici na pakovanju, šivači, higijeničari i negovatelji“, ističu u NSZ.

Najteže do posla, kako kažu u NSZ, dolaze obrazovni profili kojima pripada daleko veći broj lica na njihovoj evidenciji u odnosu na broj registrovanih slobodnih radnih mesta i to su u oblasti tekstilstva i kožarstva – prelac, tkač, obrađivač kože i krzna, u oblasti mašinstva su to mašinski tehničar, mehaničar za poljoprivredne mašine, mehaničar za tekstilne mašine, metalostrugar, rukovalac poljoprivrednih mašina.

Slabo interesovanje poslodavaca je bilo i za voćarsko-vinogradarske tehničare, tehničare za proizvodnju bilja i drvoprerađivačke tehnologije, prerade drveta i strugare, tehničare za ozelenjavanja naselja i uzgoja šuma.

„Teško do posla dolazili su i oni iz oblasti ekonomije, prava i administracije u zanimanjima pomoćni daktilograf, daktilograf, upravni tehničar, birotehničar, pravni tehničar, pravnik“, ističu u NSZ.

Procena Nacionalne službe za zapošljavanje je da će, kada se pokrene privredna aktivnosti u zemlji, najveće šanse da se zaposle imati oni koji rade u uslužnim delatnostima poput ugostiteljstva-hotelijerstva, koji pružaju frizerske usluge, ali i oni u sektoru prehrane.

„Potrebe će biti i za nove zaposlene u trgovini, stolarskim delatnostima, tražiće se zavarivači, građevinski radnici, operateri na CNC mašinama i higijeničari“, kažu u NSZ i napominju da očekuju i porast potražnje u oblasti informacionih tehnologija, s obzirom na to da se sve više promoviše elektronska trgovina i usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari