Udruženje banaka Srbije obeležava sto godina postojanja 1Foto: Logo

Predstavnici Udruženja banaka Srbije (UBS) su danas obeležili sto godina postojanja i tim povodom postavili Spomen ploču u zdanju nekadašnje Prometne banke u centru Beograda.

Osnivačka sednica Udruženja banaka održana je 4. decembra 1921. godine u Prometnoj banci u cilju unapredjenja ekonomije i finansija i zaštite bankarskih interesa.

Generalni sekretar UBS Vladimir Vasić ocenio je da današnjeg srpskog bankarskog sistema ne bi bilo bez podrške Udruženja banaka.

„Činjenica da Udruženje traje ceo vek govori da je ispunjena misija zaštite banaka i razvoja bankarskog sistema u korist gradjana, privrede, banaka i države“, dodao je Vasić.

On je objasnio da će srpske banke nastaviti da artikulišu svoje interese preko Udruženja banaka, uprkos promenama u bankarstvu i transformaciji uloge banaka.

„Udruženje se suočava sa značajnim izazovima sa kojima smo se izborili, planiramo da se posvetimo unapredjenju poslovanja, digitalizaciji bankarskih usluga i digitalnom opismenjavanju gradjana“, naveo je Vasić.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je naglasila da se mali broj država može pohvaliti stogodišnjom tradicijom bankarskog sistema i da zato on ima odgovornost da nastavi dalje sa edukacijom i unapredjenjem poslovanja.

„Narodna banka Srbije podržava Udruženje banaka Srbije u stvaranju boljih uslova poslovanja i kvalitetnijih usluga koje banke pružaju na tržištu. Transparentnost odluka, znanje i poverenje temelji su na kojima počiva bankarstvo“, rekla je Tabaković.

Ona je dodala da u modernom vremenu punom izazova Narodna banka Srbije podržava bankarski sektor koji razvija pogodnosti modernog poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari