Udruženje malih privrednika: Zašto su hipermarketi u privilegovanom položaju 1Prodavnica, kasa Foto: FoNet/ Marko Misic

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ uputilo je danas nekoliko pitanja Kriznom štabu i Vladi Srbije o tome zašto su mere o skraćenju radnog vremena diskriminatorske i isključivo na štetu domaćih privrednika.

„Zašto se veletrgovinama, koje su uglavnom u vlasništvu stranog kapitala, dozvoljava da pod izgovorom prodaje prehrane, prodaju sve vrste roba čime se domaćim privrednicima koji su onemogućeni da rade stvara nelojalna konkurencija, a njima ekstra profit“, navodi se u saopštenju tog Udruženja.

Među pitanjima su i zašto se merama zatvaraju male radnje u kojima „odavno nema gužvi, ali ne i supermarketi gde ih ima i gde se ne prodaje samo hrana već i odeća, cveće alati…“

Udruženje je upitalo i zašto je zabranjena šalterska prodaja ugostiteljskim objektima „kad je veći red ispred supermarketa nego ispred tih šaltera, kao i zašto inspekcije dozvoljava šaltersku prodaju ‘Mekdonaldsu’ dok su drugi zatvoreni“.

Privrednici su upitali i zašto, srazmerno merama ograničenja nisu umanjeni nameti onima na koje se mere ograničenja odnose.

„Zašto posle godinu dana ograničenja rada ugostiteljima i organizatorima događaja, koji su poslovanje uskladili prema svim zahtevima i koji su u više navrata nepravedno i neosnovano etiketirani kao ‘legla zaraze’ ne pada broj zaraženih. Da li možda leglo zaraze nije na drugom mestu, u javnom prevozu, supermarketima, fabrikama, na sahranama javnih ličnosti“, upitali su privrednici.

Dodali su da „javni birokratski sektor prima 100 odsto zarade čak i kad ne radi pa se na taj način pokazuje nedostatak solidarnosti sa onima koji godinama preko previsokih nameta izdašno finansiraju neefikasan i neprofesionalan državni birokratski aparat“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari