Ugovor istekao, država i dalje plaća Er Srbiju 1Foto: FoNet/ Action Global Communications

„U budžetu za 2016. planirane su i poslednje finansijske obaveze u skladu sa ugovorom za Er Srbiju a.d. Beograd i od 2017. godine kompanije počinje da posluje samostalno“.

Ovo je poslednja rečenica saopštenja Ministarstva privrede iz januara 2016. godine pod nazivom „Netačni navodi o otpisu duga Er Srbije prema aerodromu Nikola Tesla“. Dve i po godine kasnije možemo sa sigurnošću reći da je ovo saopštenje Ministarstva netačno s obzirom da je prema finansijskom izveštaju Er Srbije, država uplatila u 2017. godini 20,8 miliona evra subvencija nacionalnoj avio-kompaniji. Osim toga u napomenama uz finansijski izveštaj pominje se i 1,4 milijarde dinara (12 miliona evra) koje je država uplatila na ime podrške razvoju saobraćajne mreže a u skladu sa strategijom turizma, što je u bilansima prikazano kao „umanjenje već nastalih povezanih troškova“.

Ostaje dilema da li je tih 12 miliona evra deo od onog 21 miliona ili je to dodatna suma koju je država isplatila Er Srbiji. Samim tim ostaje i dilema koliki zapravo gubitak pravi Er Srbija iako je na kraju godine iskazala dobit od 16 miliona evra. Ni juče od Er Srbije nismo dobili odgovor na ovo pitanje. Ne samo da su pare isplaćene prošle godine, već se i u budžetu za 2018. godinu Er Srbija pominje među preduzećima koja će podeliti 12 milijardi dinara budžetskih para za podršku ulaganjima od posebnog značaja. U budžetu nisu razdvojena davanja po preduzeću, što je propust, nameran ili slučajan, na koji je ukazivao i Fiskalni savet, pa ne znamo koliko će država pomoći Er Srbiju i naredne godine.

Tvrdnja Ministarstva sa početka teksta zasniva se u stvari na Okvirnom ugovoru o transakciji u kome se u odeljku posvećenom ulaganjima partnera, Etihada i Republike Srbije, kao poslednja godina u kojoj će država pomagati kompaniji navodi upravo 2016. Ipak, u finansijskom izveštaju Er Srbije za 2017. prilikom navođenja državne pomoći poziva se na Okvirni ugovor o transakciji (TFA) potpisan 2013. godine.

Na pitanja Danasa o tome do kada po ugovoru Srbija ima obavezu da isplaćuje subvencije Er Srbiji i koliko je do sada uplatila, koja smo poslali na adrese pres službi Vlade Srbije, Ministarstva saobraćaja i Ministarstva privrede, nismo dobili nikakav odgovor.

Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu napominje da se po bilansima vidi da Er Srbija pokušava da uštedi, ali ni posle četiri godine to i dalje nije profitabilna kompanija.

„Oni posluju u delatnosti u kojoj je konkurencija veoma oštra. Pokušavaju da budu nešto između regularne i lou-kost avio-kompanije po načinu poslovanja. S obzirom da nisu dostigli održivost bez državne pomoći i ako bi takvo stanje potrajalo, država bi ili morala da nastavi da daje pomoć dok se ne dostigne profitabilnost ili bi se Etihad povukao. Međutim, Er Srbija je za njih mali posao, a oni su veliki deo ulaganja imali kroz kredite i lizing aviona, što znači da nisu uložili veliki kapital“, ističe Arsić dodajući da uz sve mane ovog poslovnog poduhvata, Srbija ima potrebu za domaćim avio-prevoznikom.

„Ako ne bude išlo sa ovim partnerom, treba tražiti nekog novog partnera u budućnosti“, ocenjuje Arsić.

To što država daje pare iako je ugovorna obaveza istekla, za Milana Kovačevića, stručnjaka za investicije nije toliki problem koliki je to što nema nikakve transparentnosti u radu Vlade.

„Nije strašno da se nađe način da se pomogne avio-kompaniji. Ona donosi i indirektne koristi za ekonomiju. Ali, treba otvorenije govoriti, pokazati podatke pa da se vidi u kojoj meri je to isplativa investicija. Postoji granica koliko se i avio-kompaniji može pomagati, a sve preko toga je srljanje u propast i moglo bi da dovede da Er Srbija postane novi JAT. Na kraju krajeva, nemaju ni sve zemlje nacionalnog avioprevoznika pa im dobro ide“, zaključuje Kovačević.

Tokom prekjučerašnjeg dana iz Etihada je stiglo saopštenje da će Etihad zadržati vlasnički udeo u Er Srbiji, kao i da će sadašnji v.d. generalnog direktora Dankan Nejsmit i izvršni direktor za saobraćaj Deklan Keler ostati na funkcijama do 31. decembra 2018. godine. Ovo bi mogla biti potvrda ranijeg pisanja Danasa da će Etihad zadržati vlasništvo, ali da neće produžiti menadžmentski ugovor koji ističe 1. januara 2019. godine. Ovo bi značilo da bi se kadrovi Etihada iz Er Srbije povukli, a upravljanje firmom bi preuzeli kadrovi koje postavi Vlada RS.

Kompaniju je krajem prošle godine napustio generalni direktor Dane Kondić, koji je Er Srbijom upravljao od njenog osnivanja 2013. godine, i to nedugo nakon što je prethodno iz Etihada otišao dugogodišnji prvi čovek DŽejms Hogan. NJegova strategija da kupuje manjinske udele u posrnulim aviokompanijama i podiže ih na noge se, inače, pokazala kao neuspešna nakon bankrota Al Italije i Er Berlina.

Promene u Etihadu

Etihad eviejšen grupacija, vlasnik Etihad ervejza, saopštila je juče da menja organizacionu strukturu i operativni model, pa će tako funkcionisati u sedam poslovnih sektora – Operacije, Komercijala, Održavanje, Popravke i remont (MRO), LJudski resursi, Finansije, Usluge podrške i Transformacija. Na čelu kompanije će biti Toni Daglas, koji takođe preuzima odgovornost za Etihad ervejz. Peter Baumgartner će sada biti viši strateški savetnik o globalnim partnerstvima i inovacijama nakon što je od 2016. upravljao Etihad ervejzom. Između ostalih, Robin Kamark je imenovan za komercijalnog direktora, a Rej Gamel će preuzeti odgovornost za partnere u kojima aviokompanija ima vlasničke udele. Inače polovina članova izvršnog odbora EAG biće državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari