Uručeni ugovori o subvencijama za povećanje energetske efikasnosti građanima Smederevske Palanke 1Foto: Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas ugovore o subvencijama za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima za 126 građana Smederevske Palanke.

„Ukupna vrednost subvencija koje dodeljuju Ministarstvo i opština Smederevska Palanaka iznosi 20 miliona dinara, što je najveći iznos u prethodne tri godine i nastavićemo da povećavamo sredstva za ulaganja i ubuduće. Najveći broj građana prijavio se za zamenu kotlova, a subvencije su dodeljene i za zamenu stolarije, izolaciju fasada i solarne panele. Sve ove mere doprineće da građani smanje potrošnju energije, da imaju veći komfor, i da našoj deci ostavimo bolje i zdravije mesto za život. Ogromno je interesovanje građana za ove subvencije, više od 2.500 ugovora za svega par meseci je potpisano sa domaćinstvima u više u 40 opština u Srbiji, vrednosti 826 miliona dinara. Ministarstvo je obezbedilo dva i po puta više sredstava za subvencije, jer mi i dalje trošimo tri puta više energije za istu jedinicu bruto domaćeg proizvoda od evropskog proseka i to moramo da menjamo kroz povećanje energetske efikasnosti, koja je naš strateški cilj u energetici”, rekla je ministarka.

Ona je najavila i da će Ministarstvo rudarstva i energetike u martu raspisati novi Javni poziv za jedinice lokalne samouprave u okviru projekta energetske sanacije domaćinstava.

„Prošle godine je na javnom pozivu učestvovala 131 jedinica lokalne samouprave i pozivam sve gradove i opštine da se prijave i ove godine, čime će omogućiti građanima da smanje potrošnju energije u svojim domaćinstvima koristeći subvencije koje idu i do 65 odsto investicije“, navela je Đedović Handanović.

Ministarka je tokom posete obišla i radove na energetskoj sanaciji zgrade opštine Smederevska Palanka.

„Vrednost ovog projekta je više od 53 miliona dinara, a postoji i interesovanje lokalne samouprave da ugrade solarne panele na istoj zgradi. Ministarstvo će sredinom februara raspisati novi javni poziv u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u JLS, što će biti prilika za sve samouprave sa pripremljenim projektima i obezbeđenim sredstvima da konkurišu i urede javne objekte na svojoj teritoriji“, navela je ona.

Ona je istakla da će naredne godine, posebno u periodu do EXPO 2027, kako je predsednik Aleksandar Vučić najavio biti u znaku velikih ulaganja u energetiku, kapitalnih projekata, modernizacije energetskog sistema, ali i značajnih ulaganja u energetsku efikasnost.

„Samo kroz projekte namenjene domaćinstvima i stambenim zgradama uložićemo oko 110 miliona evra da podržimo građane da efikasnije troše energiju, jer je najjeftinija energija upravo ona koja se ne potroši i tako će građani na ovaj način direktno osetiti ulaganja u energetski sektor, koja će biti veća nego ikada“, rekla je Đedović Handanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari