Ukoliko se obuzda epidemija korona virusa uticaj na ekonomiju Evrope zanemarljiv 1Ilustracija Foto: Pixabay/geralt

Uticaj epidemije korona virusa na ekonomije zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) trebalo bi da ostane zanemarljiv ukoliko se širenje virusa uskoro obuzda, navodi se u fleš analizi Erste grupe.

Njegovo dalje širenje pre svega pogađa sektor usluga u Kini i slabi domaću potražnju, a negativni efekti će verovatno doći indirektno kroz niži globalni rast zbog usporavanja rasta u Kini i povećaanog nivoa neizvesnosti, navodi se u analizi.

Stručnjaci Erste grupe procenjuju da je veća verovatnoća da će određeni sektori, kao što su proizvodnja primarnih proizvoda, posebno bakra i čelika, ili globalni lanci vrednosti koji se isključivo oslanjaju na inpute iz Kine zabeležiti prekide u proizvodnji, a verovatno će se i turizam suočiti sa usporavanjem.

S druge strane, ukazuje se da bi na zemlje CIE, kao neto uvoznice primarnih proizvoda, to moglo pozitivno da se odrazi kroz niže cene. Neizvesnost kad je reč o posledicama raste zato što tržišta deluju manje stabilno nego u vreme početka epidemije SARS-a krajem 2002. godine.

Tada je udeo kineske ekonomije u globalnom BDP bio znatno niži i samim tim je svet bio otporniji na slabljenje potražnje u Kini, a globalna ekonomija bila je na stabilnom putu oporavka, navodi se u analizi.

Zbog mera suzbijanja epidemije koje je Kina usvojila situacija u toj zemlji mogla bi se razlikovati od epidemije SARS-a, kada se industrijska proizvodnja u velikoj meri neometano odvijala.

Srećom, vrednost izvoza CIE u Kinu je zanemarljiva i iznosi oko jedan odsto ukupnog izvoza tog regiona, što ga čini prilično otpornom na eventualno usporavanje kineske potražnje, ističu u Erste grupi.

S druge strane, udeo uvoza iz Kine mnogo je veći u CIE, a u Češkoj i Poljskoj je dvocifren.

Više od trećine uvoza su finalni proizvodi, tako da bi njihovo smanjenje imalo prilično neutralan uticaj na ekonomski rast u CIE.

Ukoliko se širenje virusa u nekom trenutku obuzda, industrijska proizvodnja bi se mogla oporaviti od mogućeg pada u prvom kvartalu, navodi se u analizi Erste grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari