Ulje na Kosovu i 3,49 evra, stižu prve kazne, oglasio se i Kurti 1Foto: Stanislav Milojković

Protekla tri dana jedna od glavnih vesti na Kosovu su ipak poskupljenja goriva i osnovnih životnih namirnica. Mediji na albanskom izveštavaju da je u pojedinim mestima i radnjama ulje, na primer, poskupelo dvostruko, a sve je više izveštaja da se ograničava i količina namirnica koje se mogu kupiti.

Cena rafinisanog suncokretovog ulja dostiže početnu cenu maslinovog ulja, što je jedinstven slučaj u svetu, upozoravaju stručnjaci. Štaviše, na redu da dožive istu sudbinu, sada su i druge namirnice, poput brašna i šećera, javlja portal KoSSev u tekstu pijace prodaju ulje 3,49 evra a nabavili za evro i 60 centi.

Kosovska ministarka pravde poziva tužioca da što pre preduzme mere protiv trgovaca za koje navodi da nezakonito zloupotrebljavaju postojeću krizu koja se pojačava usled rata u Ukrajini i nametanja sankcija Rusiji.

Iz Kancelarije kosovskog tužioca u međuvremenu je saopšteno da će, u saradnji s policijom i tržišnom inspekcijom, preduzeti krivične postupke protiv svih odgovornih osoba privrednih društava koja obavljaju delatnost zloupotrebom svog monopolskog ili dominantnog položaja.

„Položaj na tržištu, koji direktno ili indirektno utiče na nametanje nepravednih prodajnih cena prehrambenih artikala ili koji na bilo koji drugi nepravedan način reguliše nabavnu ili prodajnu cenu robe, biće sankcionisan kao što je predviđeno članom 295. Krivičnog zakona Kosova kojim je za prekršioca predviđena novčana i kazna zatvora“, navodi se u saopštenju.

Nakon medijskih izveštaja o konkretnim mestima gde je uočeno poskupljenje, već su stigle prve kazne, a kasno sinoć oglasio se i kosovski premijer.

Uz fotografije magacina sa uskladištenim uljem, saopštio je da su zatvorena dva magacina u Kosovu Polju i Gračanici.

„Cena od 3,49 evra za bocu je veštačka. Ne dozvoljavamo iznudu. Povećali smo kontrolu i nadzor i kaznićemo one koji manipulišu i okorišćavaju se u ime krize“, poručio je on.

A u ranijoj poruci primetio je da je cena ulja na Kosovu „najviša na svetu“ zbog čega je juče obišao i jedinu rafineriju ulja na Kosovu, rekavši da je cena ovog proizvoda „nerazumna“.

Za Kurtijem, stižu kasno sinoć vesti i o drugim akcijama. Tako je inspekcija u Južnoj Mitrovici potvrdila da su naišli na uskladištene veće količine ulja čija je cena bila takođe 3,49 evra.

Zbog cene ulja od 3,49 evra po litru kažnjena je i jedna prodavnica u Srbici sa hiljadu evra, javila je Gazeta Express pozivajući se na saopštenje gradonačelnika Srbice Fadilja (Fadil) Nuru, što je ujedno i prva kazna koju od juče izriču kosovske vlasti.

„Dobro za svakoga ko pokušava da nepošteno profitira! Ne možemo da promenimo tok svetskih tržišta, ali možemo da pojačamo nadzor u tržnim centrima i prodavnicama, ako se oni ili bilo ko drugi ko trguje, igra sa cenama, u ovo vreme kada neki prehrambeni i neprehrambeni artikli imaju kretanje cena. Nulta tolerancija za nasilnike!“, napisao je Nura u objavi na Fejsbuku.

A mediji pišu i da su pijace na Kosovu ovih dana preplavljene brojnim građanima koji u panici koji kupuju ulje u većim količinama nego inače.

Cena od 3,49 evra po litru je dvostruko viša u odnosu na pre 2 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari