Umesto premijerke, "nepozvani gosti": Kako je propao još jedan sastanak poljoprivrednika i predstavnika vlasti? 1Foto: FoNet/Zoran Drekalović

Ni poslednji sastanak poljoprivrednika i predstavnika vlasti koji je bio zakazan za danas, nije urodio plodom, odnosno nije ni održan, jer je sedam udruženja koja su inicirala razgovor, napustilo skup nedugo nakon što je počeo, zbog prisustva dve asocijacije poljoprivrednika, koje nisu bile najavljene.

Današnjem sastanku trebalo je da prisustvuje sedam udruženja i to udruženja Stig, Naše Mleko, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Složni Pidikanci, Brestovački ratari, Spas i Opstanak stočara zapadne Srbije i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, međutim pored njih, na sastank su došli i predstavnici Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS) i udruženja Asocijacija 2022.

Od predstavnika vlasti, sa sastanka je izostala premijerka Ana Brnabić, a prisutni su bili, pored ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković i predstavnici Ministarstva pravde, predstavnici Katastra i Uprave za agrarna plaćanja.

Upravo su izostanak premijerke, a pojava dve asocijacije koje nisu bile najavljene, bili razlozi za predstavnike ovih sedam udruženja da sastanak otkažu.

Umesto premijerke, "nepozvani gosti": Kako je propao još jedan sastanak poljoprivrednika i predstavnika vlasti? 2
Foto: Miroslav Matković/Privatna arhiva

Sastanak je trebalo da ima dve bitne teme, a to je najavljeno formiranje Poljoprivredne komore Srbije, ali i eAgrar.

Problem sa eAgrarom jeste neophodna overa ugovora o zakupu zemljišta kod notara. Naime, poljoprivrednici su kritikovali nedoslednost nadležnih, odnosno to što je do parlamentarnih izbora poljoprivrednicima tolerisano to što nemaju overene ugovore o zakupu kod notara, a nakon 17. decembra je to prestalo da važi.

Oni smatraju da su nadležni samo navodno posegnuli za ovim ograničenjem, pod izgovorom sprečavanja zloupotreba, a u suštini kako bi što manje novca dali za subvencionisanje ratara.

Druga stvar oko koje su pregovori najavljeni, jeste Poljoprivredna komora Srbije, za koju predstavnici ovih sedam udruženja smatraju da im ne bi donela puno dobrog.

Oni veruju da bi ta institucija samo opstruisala rad njihovih udruženja i njihove napore da osiguraju da im vlasti obezbede što povoljnije uslove za proizvodnju.

Međutim, zbog nesuglasica među samim poljoprivrednim udruženjima sastanak je završen pre nego što je i počeo.

Predstavnici sedam udruženja koja su inicirala sastanak, zatražili su da se on pomeri za 15 časova, bez sporne dve asocijacije koje su se pojavile, međutim taj zahtev nije prihvaćen i sastanak je odložen do daljnjeg.

Poljoprivrednik iz Subotice Miroslav Matković za Danas navodi da će oni uputiti novi dopis za sastanak premijerki Brnabić, pa da će dalji koraci zavisiti od toga.

Kako je dodao, to što se Brnabić nije pojavila pokazuje da ih ne shvataju ozbiljno.

Što se tiče otkazivanja sastanka, on je pojasnio da oni nemaju ništa protiv ovih udruženja koja su se pojavila.

„Mi jesmo za saradnju i želimo proširenje, ali kada smo poslali poziv da nam se priključe, nije ih bilo, pa nam nije jasno zašto su se pojavili danas, a nisu se pojavili na sastanku kada smo usaglašavali zahteve“, navodi Matković.

Naš sagovornik dodaje da ako smatraju da postoji neki problem, da sami rešavaju to, a ne da dolaze nenajavljeni na sastanke koje su ova udruženja zakazala.

„Naši pozivi su bili javni, da ko god želi, dođe i da se priključi. Onaj ko ima iskrene namere, on dođe na sastanak da se usaglase zahtevi“, naglašava Matković.

Kako dodaje, pre usaglašavanja zahteva, oni su pozvali sva udruženja na sastanak da se dogovore šta će da predlože na sastanku sa predstavnicima vlasti, odnosno šta će im biti zahtevi.

„Tek nakon toga smo tražili sastanak sa predstavnicima vlasti“, kaže Matković.

S druge strane, predstavnik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS) Mihailo Milanović za Danas kaže da je današnji sastanak trajao ukupno pet minuta, dok nisu predstavnici ovih sedam udruženja ustali i pitali ko je pozvao ostala udruženja.

„Mi smo se prijavili da prisustvujemo tom sastanku i dobili smo odobrenje od Ministarstva poljoprivrede“, naglašava Milanović.

Naš sagovornik dodaje i da su oni prisustvovali sastanku jer je on javnog karaktera.

„Mislimo da tih sedam udruženja nema legitimno pravo da priča o ostatku Srbije. Samo naša asocijacija broji 15 udruženja i Asocijacija 2022. isto ima veliki broj udruženja i smatramo da je normalno da i mi prisustvujemo i dajemo naše predloge. Mi smo došli spremni da pričamo o temama koje su bile zadate, a oni su rekli da žele sastanak iza zatvorenih vrata“, poručuje Milanović.

On navodi da oni imaju kodeks, i da ne mogu kao nezavisna udruženja da izlaze na proteste, kada je Vlada u tehničkom mandatu i nemaju sa kim da pregovaraju.

„Mi se držimo toga, naša asocijacija je nazavisna i gledamo da sveobuhvatno rešavamo probleme u poljoprivredi. Mi nismo nikad prisustvovali sastancima iza zatvorenih vrata da bismo pregovarali u svoje ime“, ukazuje naš sagovornik.

Milanović dodaje da je njihov cilj bio čist i da su došli na sastanak potpuno nezavisni da pričaju o datoj temi.

„Došli smo sa idejama, da pričamo o tim idejama, a ne o ljudima“, naglašava on.

Milanović se osvrnuo i na pitanje Poljoprivredne komore Srbije.

„S obzirom da sve zemlje u okruženju i maltene cela Evropska unija imaju već dugi niz godina poljoprivrednu komoru, to je jedno institucijalno telo koje bi bilo posrednik između poljoprivrednika i ostalih institucija, a koje bi lobiralo za poljoprivredne proizvođače. Smatramo da je normalno da se formira jedno takvo telo kojim bi upravljali školovani i stručni ljudi, koji bi lobirali za nas“, ističe naš sagovornik.

On dodaje da ko misli da komora ne treba da postoji, ne mora da bude član, jer članstvo nije obavezno.

Što se tiče upisivanja zemljišta bez overenog ugovora, on naglašava da to jeste ogroman problem.

„Mi smo došli na sastanak da probamo da nađemo zajedničko rešenje za taj problem. Mnogo zemlje se vodi na pokojnike, nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi ili vlasnici nisu u državi i ljudi ne mogu da naprave ugovore, a godinama obrađuju tu zemlju, a ne mogu da dobiju subvencije na nju“, smatra Milanović.

Podsećamo, prethodni sastanak poljoprivrednika sa predstavnicima vlasti održan je 27. decembra u Palati Srbija.

Sastanak je trajao šest časova, a prisustvovalo mu je više od 60 udruženja poljoprivrednika, koji su se sastali sa premijerkom i ministarkom poljoprivrede.

Na tom sastanku je predloženo da bar jednom kvartalno budu organizovani ovakvi sastanci, gde bi prisustvovala sva ova udruženja.

Ideja tog okupljanja bila je da se poljoprivrednicima predstavi budžet za 2024. godinu i da se o tome razgovara. Iz Vlade Srbije je saopšteno da će taj budžet iznositi rekordnih 119 milijardi dinara.

Na sastanku je, takođe, najavljeno formiranje Poljoprivredne komore Srbije, kako bi se, kako je najavljeno, poljoprivrednim proizvođačima pružila mogućnost da kroz takvo telo štite svoje interese na tržištu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari