Uoči Svetog Nikole svinjokolj na jugu Srbije: Riba skuplja od svinjetine 1Foto: Danas/Vojkan Ristić

Cena žive vage svinjskog mesa na pijacama u Vranju i okolini ne prelazi 300 dinara, što je za više od 120 odsto niža cena od sveže svinjetine u radnjama.

„Iako se uveliko sprema tradicionalno posna trpeza uoči Svetog Nikole ljudi zbog cena koje su duplo niže od onih u mesarama ne odustaju od svinjokolja. Imamo pune ruke posla“, kaže za portal Danasa, Slađan Ilić, mesar koji usluge klanja i tranžiranja mesa na terenu naplaćuje 3.500 dinara.

Računica govori da za svinju težine do 200 kilograma treba u Vranju i okolini izdvojiti oko 6.000 dinara.

„Računajte da u ovoj varijanti do trideset procenata težine ide u otpad, ali se i dalje više isplati ovaj način i imam puno mušterija, pa čak i listu čekanja“ , kaže Ilić.

U ribarnicama usluga spremanja ribe, najčešće oslića, koji se meri u smrznutom stanju, košta od 650 do 700 dinara po kilogramu, a drugih riba i skuplje.

Vladaju velike gužve, a u gotovo svim ribarnicama u Vranju koje vrše uslužno pečenje ribe svi termini su popunjeni, što znači da predstoji individualno prženje i pečenje u kućnoj varijanti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari