Uredba o dinaru na KiM stupila na snagu 1foto FoNet/AP

Stupila je na snagu uredba prištinske centralne banke kojom je dinar zabranjen na Kosovu i Metohiji, piše RTS.

Iz vlade u Prištini pozvali su centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima.

U početku neće biti kažnjavanja građana, preduzeća, banaka koje posluju sa dinarima. Odluka bez izuzetka pogađa sve Srbe koji žive na KiM, ali i mnoge druge Albance, Bošnjake, Gorance, Rome – sve one koji koriste dinare.

Iz Prištine pozivaju na kontakt sa Narodnom bankom Srbije kako bi se našao modalitet daljeg platnog prometa, jer insistiraju na konvertovanju dinarskih plaćanja iz budžeta Srbije u evro.

Korišćenje dinara u budućnosti će biti zabranjeno, ali u Prištini trenutno ne preciziraju kada.

Na udaru su preduzeća, trgovine, sve institucije Republike Srbije koje deluju na KiM kao što su škole, bolnice, druge institucije, poput narodne biblioteke u Gračanici.

Plate, penzije, socijalna davanja i druge subvencije koje Srbija pruža svojim građanima ovde na Kosovu takođe će biti ograničene.

Jedina srpska banka koja posluje na Kosovu od juče je Poštanska štedionica, njeni bankomati rade, ali su velike gužve, jer je privatizovana Komercijalna banka od juče zatvorila ekspoziture i uklonila bankomate.

To nije povezano sa odlukom centralne vlasti u Prištini, ali utiče na stvaranje ambijenta nesigurnosti i ugroženosti Srba na Kosovu, piše RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari