Vlada Srbije će na sednici u četvrtak usvojiti uredbu kojom će biti regulisani obavezni rokovi za izmirenje budućih finansijskih obaveza države prema privatnoj privredi, rečeno je juče Danasu u Ministarstvu finansija. Rešavanje ovog problema zakonom, visoki vladini funkcioneri najavljivali su više puta, najpre za maj, pa „definitivno za septembar“, da bi posle nedavnog sastanka premijera i ministra finansija Mirka Cvetkovića sa predstavnicima Foruma malih i srednjih preduzeća, bilo saopšteno da će problem biti rešen uredbom u roku od sedam do deset dana. Taj rok je istekao.


Kako je nedavno za Danas rekla potpredsednica Vlade Verica Kalanović dug države privatnoj privredi ima četiri nivoa: prvi nivo je dug državnih organa, drugi, javnih preduzeća, treći lokalne samouprave i četvrti, javnih komunalnih preduzeća. „Poslednja dva nivoa imaju najveće dugove“, rekla je Kalanovićeva, koja je neki dan pozvala lokalne samouprave da od 1. oktobra povećane prihode po osnovu poreza na plate, delom iskoriste za izmirenje ovih obaveza. Po njenim rečima, „državni organi nisu problematične platiše“, njihov dug privatnoj privredi iznosi između devet i 10 milijardi dinara. Predsednik Stalne konferencije gradova i opština Srbije Saša Paunović prošle nedelje je izjavio da lokalne samouprave privredi duguju oko 20 milijardi dinara. Mada je tačno definisanje obima duga jedan od najvećih problema, Kalanovićeva tvrdi da su javna komunalna preduzeća najveći dužnici privatnoj privredi.

Prema saznanjima Danasa, javna preduzeća sigurno neće biti obuhvaćena ovom uredbom, a prema analizi Ministarstva finansija dug privatne privrede ovim preduzećima ( 78,5 milijardi) veći je od dugovanja javnih preduzeća privatnoj privredi (15,4 milijarde).

Sem definisanja tačnog obima duga, zatim nivoa vlasti na koji će se uredba odnositi, problematično je i pitanje sankcionisanja odnosno kazni koje će slediti za njeno nepoštovanje. Dosad pominjani rok u kome državni organi ubuduće moraju izmirivati svoje obaveze prema privatnoj privredi je 60 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari