Uspon NITES-a: Kako je brat Darije Kisić uspeo u životu  1Foto: Pixabay/Akshay93

Paralelno sa pojavljivanjem Darije Kisić Tepavčević u javnosti, obelodanjeno da je kompanija Nites, u kojoj je direktor njen brat, Bojan Kisić, dobila čak 27 ugovora sa javnim preduzećim i ministarstvima.

Najpre je objavljeno istraživanje BIRN zahvaljujući kojem je otkriveno da NITES, direktora Bojana Kisića, samo u Srbiji potpisao 27 ugovora vrednih 26,8 miliona evra.

Samo u aprilu 2020, NITES je sklopio tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti 3,2 miliona evra. Bivša ministarka Nela Kuburović u odgovoru BIRN-u negirala je da je povezana sa firmom u kojoj radi njen suprug.

“Ni na koji način nisam povezana sa firmom u kojoj radi Bojan Kisić, niti sam u mogućnosti da utičem na poslovanje jedne multinacionalne kompanije koja posluje širom sveta. Vlada i ministarstva imaju stroge procedure kada je u pitanju poslovanje i zaključivanje ugovora sa različitim firmama, koje podrazumevaju rano prepoznavanje eventualnog sukoba interesa”, rekla je Kuburović.

Firma brata Darije Kisić ima pristup podacima od čega bolujete i kako se lečite

Dobijanje vrednih državnih poslova od strane firme brata Darije Kisić, samo je jedna u nizu afera SNS vlasti koje nisu dobile zadovoljavajući epilog pred državnim institucijama.

Poslovanje sa državom se nastavilo. U 2021. samo sa Ministarstvom zdravlja ugovorio pet poslova vrednih 6,7 miliona evra.

Sve te poslove “Nites” je dobio u konzorcijumu sa kompanijom “Telekom Srbija” i firmom “Medit”. Na tenderima koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja bili su jedini ponuđači.

Platforme za elektronske recepte, bolovanje, prevenciju i dijagnostiku, između ostalog bazu svih rezultata testiranja na kovid 19.

To znači i da ta firma ima uvid u sve te osetljive i lične zdravstvene podatke građana Srbije. Dostupni su im podaci od čega boluje neko, koje lekove koriste, kada su bili na bolovanju, kada su testirani na kovid, kakvi su razultati…

Šta je garancija da podaci neće biti zloupotrebljeni

Zbog činjenice da je jedan od direktora brat ministarke Darije Kisić postavlja se pitanje šta je garancija da ti podaci neće biti zloupotrebljeni.

Ono što u svemu dodatno budi sumnje je i podatak da je konzorcijum Nitesa, Medita i Telekoma bio jedini ponuđač. Konkurencije nije bilo pa samim tim ni mogućnosti da se ostvari najpovoljnija cena.

Ovaj konzorcijum je samo u 2021. sa Ministarstvom zdravlja ugovorio pet poslova vrednih 6,7 miliona evra.

U maju su u jednom danu potpisali čak dva ugovora. Jedan posao vredan nešto više od 160 miliona dinara odnosio se na održavanje nacinalne medicinske platforme za prevenciju i dijagnostiku, a drugi za proširenje iste te platforme. To je građane koštalo dodatnih 160.200.000 dinara.

Posao i za platformu e-notara od 1,5 miliona

Kako je prenela Nova Ekonomija, Firme Nites i Signal MG iz Beograda su dobile posao razvoja i implementacije e-notar platforme na tenderu Javnog preduzeća Pošta Srbije, posao je vredan 172,9 miliona dinara bez PDV-a, što je oko 1,5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari