USPVLS: Kako penzioneri da prežive dok ne dobiju najavljeno usklađivanje penzija 1Foto: Stefana Savić

Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisnih vojnih lica Srbije u saopštenju medijima ocenio je da je efekat smanjenja učešća penzija u BDP sa 13 na devet odsto, umsto na 11 odsto koliko je dogovoreno sa MMF-om oko 1,1 milijarda evra.

„Rezultat takve politike je siromaštvo najvećeg broja i bedan položaj penzionera sa najnižim penzijama.
Pokazatelj takvog položaja je povećanje mortaliteta penzionera u periodu od početka pandemije kovida do polovine 2022. godine u kojem je preminulo preko 59.800 penzionera više od proseka od kojih je oko 25.000 ili 43 odsto poljoprivrednih penzionera“, navodi se u saopštenju ovog udruženja penzonera.

Kako se navodi, doprinos takozvane švajcarske formule u smanjenju realne vrednosti penzija se ogleda u tome što se u njoj ne koriste statistički podaci iz druge polovine godine koja prethodi usklađivanju penzija tako da penzioneri žive sa tekućom inflacijom 18 meseci.

„Najava vanrednog usklađivanja od devet odsto i redovnog od 11,2 odsto ne pokriva rast cena hrane od preko 25 odsto na koju penzioneri izdvajaju preko 80 odsto svojih primanja.
Najava usklađivanja penzija sa rastom troškova i rastom zarada ne pokrivaju ni rast cena što pokazuje smanjenje učešća prosečne penzije od 58 odsto u 2012. godini na ispod 40 odsto u 2022. godini. Treba imati u vidu da se ovaj odnos povećava na početku godine, ali da on u toku godine dodatno pada i za 10 odsto“, ističu penzioneri.

Tamburić kaže da švajcarska formula koja se u Srbiji primenjuje tako da se ne koriste podaci iz druge polovine godine koja prethodi usklađivanju se nazivom i načinom primene pokazala kao prevara penzionera, jer im je od 2020. godine dodatno smanjila realnu vrednost penzija.

„Metodologija redovnog usklađivanja penzija mora biti izmenjena tako da se ono vrši svakih šest meseci sa punim rastom cena i delom rasta zarada u prethodnoj godini.
Ponižavajuće za penzionere je da se od 15. juna 2022. godine svakodnevno objavljuju analize i izjave o enormnom povećanju penzija krajem ove i početkom sledeće godine, a da penzioneri u isto vreme gladuju i u povećanom broju odlaze na onaj svet“, kaže se u saopštenju uz zaključak da se ponižavajući položaj najvećeg broja penzionera mora popraviti izjednačavanjem i podiznjem najniže penzije te izmenom načina redovnog i vanredog usklađivanja penzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.