Usvojena uredba o utvrđivanju programa podrške nedovoljno razvijenim opštinama u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa podrške unapređenja razvoja nedovoljno razvijenih opština za ovu godinu, objavio je danas kabinet ministra zaduženog za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novice Tončeva.

Istaknuto je Program podrške unapređenja razvoja nedovoljno razvijenih opština jedan je od osnovnih ciljeva Vlade Srbije kako bi se kroz sistemsku podršku, podstakao regionalni razvoj na celoj teritoriji zemlje i omogućio brži razvoj opština koje prema stepenu razvijenosti spadaju u četvrtu kategoriju, odnosno čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka.

Uredba se zasniva, kako je precizirano, na podizanju kapaciteta u oblasti izrade projektno–tehničke dokumentacije, planske dokumentacije, planskih dokumenta, izgradnje i rekonstrukcije infrastrukturnih objekata od značaja za nedovoljno razvijene opštine i opremanje objekata u svojini jedinica lokalne samouprave.

Takođe, cilj je da se poveća životni standard sadašnjih generacija, uz povećanja svih razvojnih potencijala budućih generacija.

„Sada sve ovakve opštine mogu za svoje projekte da zatraže i finansijsku podršku koja im je neophodna kako bi brzo i efikasno realizovali nove i završili neke stare planove i poduhvate“, rekao je Tončev.

Navedeno je da će javni poziv biti objavljen u Službenom glasniku i na sajtu Кabineta  www.rnro.gov.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari