Uvećani računi za grejanjeFoto M.P.

Uvećani računi su nastali kao posledica ranijeg početka grejne sezone, a kragujevačka Energetika primenila obračun koji neće optertiti kujćni budžet.

Uvećani računi za isporućenu toplotnu energiju u novembru, iznenadili su Kragujevčane. Kragujevačka Energetika navodi u saopštenju da su iznosi na računima za grejanje uvećani zbog ranijeg početka grejne sezone.

Naime, umesto da grejna sezona počne 15. Oktobra, Energetika je počela da isporučuje toplotnu energiju znatno ranije. Tokom oktobra korisnici su imali grejanje 21,5 dan.

„Kako računi za isporučenu toplotnu energiju za mesec okotbar 2021. godine ne bi bili previsoki i kako bi što manje opteretili budžet građana, zaduženje za toplotnu energiju smo obračunali za 19 grejnih dana, dok je preostalih 2,5 dana ostavljeno za mesece kada bude bilo manje grejnih dana od 30, odnosno 31“, navodi se u saoštenju kragujevačke Energetike.

S obzirom na činjenicu da je novembar bio nešto topliji, građanima su toplotnu energiju isporučivali 28,7 dana. Da bi dopunili do punog meseca od 30 dana, oni su u obračunu za taj mesec pridružili 1,3 dana iz oktobra.

Objašnjenje obračuna deluje pomalo zbunjuće jer su po mišljenju Kragujevčana izveli pravu matematičku vratolomiju. Kragujevačka Energetika u saopštenju pojašnjava ovaj način obračuna i zašto su uvećani računi:

„Dodali smo 1,3 dana iz meseca oktobra i to tako što će polovinom dana korisnici biti zaduženi kroz mesec novembar, dok će drugom polovinom dana biti zaduženi kroz mesec maj 2022.godine, kada se, inače i plaća druga polovina ukupnog novembarskog zaduženja za isporučenu toplotnu energiju.“

Prosta računica pokazuje da je preostalo 1,2 dana iz oktobra koji nisu obračunati na poslednjim uvećanim računima.

Iz Energetike kažu da će blagovremeno obavestiti korisnike kada i taj period bude stigao na naplatu. Obaveštenje će biti posebno istaknuto u okviru računa za maj naredne godine, kada će na adrese korisnika ponovo stići uvećani računi.

Celo saopštenje možete pročitati ovde.