Užice: Grejanje neće da poskupi narednih šest meseci 1Skupština Užica/Foto: Nenad Kovačevićc

Poskupljenje cetralnog grejanja u Užicu je, današnom odlukom Gradskog veća, prolongirano za šest meseci, pa će se novi cenovnik, umesto od 1. januara, primenjivati od 1. juna naredne godine.

„Najnoviji podaci sa svetskog tržišta energenata, gasa i mazuta, pokazuju stabilnost ovih cena i prestanak njihovog rasta. Cene energenata su bile upravo glavni razlog za skuplje grejanje, pošto u ceni koštanja te usluge učestvuju sa čak 70 odsto“, navodi se u obrazloženju najnovije odluke Gradskog veća.

„Na osnovu tih podataka“, dodaje se, članovi Gradskog veća su odlučili da građani i ostali korisnici usluga JP Gradska toplana u narednih šest meseci, plaćaju onoliko koliko su plaćali do sada“.

Odlukom tog istog Gradskog veća, od pre dva dana, cena grejanja je trebalo da poskupi od 1. januara za devet odsto. Umesto sadašnjih 99,6 dinara, nova cena za domaćinstva trebalo je da bude 108,97 dinara po kvadratnom metru, bez uračunatog PDV od deset odsto, koji plaćaju korisnici te usluge.

Obrazlažući odluku o poskupljenju, direktor JP Gradska toplana Branko Filipović je rekao za Danas da je poskupljenje „neophodno da bi to preduzeće moglo pozitivno da posluje i obezbedi kvalitetno grejanje“.

„Cena mazuta je sada oko 30 odsto viša od najviše cene na tržištu ikada, dok je gas 12 odsto skuplji u odnosu na ranije grejne sezone. Ovo je minimalno poskupljenje, koje nam obezbeđuje likvidnost poslovanja“, kazao je pre dva dana Filipović za Danas.

Poskupljenje grejanja, usred grejne sezone, oštro su kritikovali odbori Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke, smatrajući da je to „bezobzirna odluka lokalne vlasti prema građanima Užica“ kojom se „ugrožava njihov, ionako težak, finansijski položaj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari