Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, najavio je da će od 1. januara naredne godine to ministarstvo nastaviti akciju podele vaučera građanima koji žele da svoje odmore provedu u Srbiji jer se ta akcija, kako je ocenio, pokazala veoma uspešnom.


Rekavši da je za tu namenu u republičkom budžetu za narednu godinu planirano 230 miliona dinara, Ljajić je, boraveći juče na Zlatiboru gde je posetio rekonstruisano odmaralište „Golija“, objasnio da za vaučere mogu da se prijave i državljani Srbije koji primaju inostrane penzije, kao i vlasnici registrovanih poljoprivrednih domaćinstava.

On je istakao da u 2016. očekuje od 45.000 do 50.000 korisnika vaučera i dodao da je za tri i po meseca u ovoj godini za odmor u Srbiji iskorišćeno 14.000 vaučera, a potom najavio i podsticajne mere za turističke agencije koje dovode organizovane grupe turista iz inostranstva.

– Za tu namenu je izdvojeno 120 miliona dinara, a za podsticaje će moći da konkurišu grupe od najmanje 15 inostranih turista. Za goste koji budu ostvarili tri noćenja, podsticaj je 10 evra, a za one sa šest i više noćenja 15 evra po inostranom gostu. Prvi put uvodimo ono što su godinama zahtevale domaće turističke agencije, i samo one će moći da konkurišu za takvu vrstu podsticajnih mera – istakao je Ljajić.

Dodavši da je u državnom budžetu za narednu godinu planirano i 640 miliona dinara za insfrastrukturne porojekte u turizmu, te da je ove godine za tu namenu utrošeno 570 miliona dinara, Ljajić je pozvao lokalne samouprave i turističke organizacije da na vreme pripreme projekte i da se prijave na konkurs koji će biti raspisan 1. januara naredne godine.

– Tokom ove godine, deset puta smo apelovali na lokalne samouprave da nam na vreme dostave odgovarajuću dokumentaciju, kako bi počela realizacija projekata – poručio je Ljajić.N. Kovačević


Rast broja turista

– Ova godina je bila više nego uspešna, jer smo zadržali trend rasta broja i domaćih i stranih turista. Prvi put posle sedam godina imamo rast broja domaćih turista, što sve ohrabruje i nadam se da će naredna godina biti još uspešnija od prethodne godine – poručio je ministar Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari