Većinom glasova odbornici lokalne Skupštine u Negotinu usvojili budžet za 2023. godinu 1Foto: Opština Negotin

Ukupni prihodi i primanja, kao i rashodi i izdaci budžeta opštine Negotin za 2023. godinu po svim izvorima finansiranja iznose 1,396 milijardi dinara.

Više para predviđeno je za više pozicija u budžetu, pored ostalih za finansiranje materinskog dodatka za nezaposlene majke kao i jednokratna pomoć porodiljama, za sprovođenje poljoprivredne politike, za mere aktivne politike zapošljavanja.

Po svim izvorima finansiranja, ukupni prihodi i primanja, kao i rashodi i izdaci budžeta opštine Negotin za 2023. godinu iznose 1, 396 milijardi dinara.

Prema navodima nadležnih, u okviru predloženog iznosa prihoda i primanja budžeta za 2023. godinu izvorni prihodi planirani su u obimu od 33,10 odsto (388.957.000 dinara) a u njima najvećim delom učestvuje porez na imovinu u iznosu od 248 miliona  dinara.

Ustupljeni prihodi u ukupnim prihodima učestvuju sa 44,85 odsto, a najveći prihod očekuje se po osnovu poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke.

Kada su rashodi budžeta u pitanju u idućoj godini naknada za socijalnu zaštitu iz budžeta, odnosno pozicija koja se odnosi na finansiranje materinskog dodatka za nezaposlene majke kao i jednokratna pomoć porodiljama sa ovogodišnjih osam biće povećana na 10,5 miliona dinara.

Za dotacije NVO – udruženjima opredeljeno je 11 miliona u odnosu na 9.48 miliona dinara u 2022. a za mere aktivne politike zapošljavanja – stručnu praksu za mlade million dinara odnosno 200.000 dinara više, a za podršku ekonomskom razvoju i promociju preduzetništva, subvencije privrednicima i preduzetnicima preko NSZ planirano je 2,1 miliona dinara u odnosu na ovogodišnjih 1,2 miliona dinara.

Kada je u pitanju sprovođenje poljoprivredne politike, podrška vinarima, poljoprivrednicima, podrška stočarstvu za osemenjavanje projektovana je na 22 miliona dinara, ove godine bila je 17.5 miliona dok su dotacije udruženjima voćara, vinogradara, poljoprivrednika 3,5 miliona dinara.

Za rekonstrukciju i sanaciju puteva, asfaltiranje, tamponiranje po gradu opredeljeno je 62 miliona dinara, čišćenje grada 29 miliona dinara, a za čišćenje snega deset miliona.

U budžetu za 2023. godinu 9,5 miliona predviđeno je za nastavak izgradnje fekalne kanalizacije po gradu, šest miliona za čišćenje deponija, a za nastavak izgradnje vodovodne mreže 9,5 miliona dinara.

Podrška lokalnim sportskim organizacijama i udruženjima planirana je u iznosu od 43,5 miliona dinara, subvencije privatnim preduzećima-podrška medijima 10,5 miliona dinara, a za verske objekte 10,3 miliona dinara.

Odbornici su većinom glasova usvojili odluku o budžetu opštine Negotin za 2023. godinu, kao i Кadrovski plan opštine i odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji opštine Negotin za 2023. godinu, kao i druga odluke iz svoje nadležnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari