Veknom kupuju socijalni mir 1Foto: Miljan Perunović

Za to što imamo najjeftiniji hleb u regionu, doduše samo jednu osnovnu vrstu – hleb „sava“, jeste zaslužna država koja direktno kontroliše cenu ovog proizvoda ne bi li garantovala makar osnovni socijalni mir, ali nauštrb zarada i prava pekara.

„Niko ne kaže „alal vera, Vučiću, za najjeftiniji hleb“, žalio se predsednik države govoreći o protestima zbog cene goriva, ali možda ipak predsednik nije najzaslužniji za nisku cene ove osnovne namirnice, niti je to dovoljno za sreću većine stanovništva, pa mu zato niko ni ne čestita.

Da država ipak jeste pomogla da cena hleba bude niska potvrđuje Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, navodeći da je za najjeftiniji hleb u regionu doprinelo to što je država donela uredbu koja ograničava povrat hleba od prodavaca, što smanjuje gubitke pekara. Ipak, on dodaje da je ta cena na granici održivosti poslovanja pekara.

Državi je, pak, u interesu da cene hleba ostanu što niže, jer na taj način kupuje socijalni mir, smatra Milan Prostran, agroekonomski analitičar.

– Najjeftinija je samo jedna vrsta hleba – „sava“, čiju cenu direktno kontroliše država. Državi je u interesu da ima makar tu jednu vrstu za koju će reći da je jeftina, pristupačna i socijalno ugroženim kategorijama, najsiromašnijima. A mi smo nacija koja je u ishrani pretežno okrenuta hlebu, ugljenim hidratima, zbog niskog dohotka. Nemamo mi novca za kvalitetnija mesa i suhomesnate proizvode – naglašava Prostran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari