Velika je potražnja za ogrevom, posebno za peletom 1foto-EPA-PATRICK-SEEGER

Na stovarištima u Srbiji velika je potražnja za ogrevom, posebno za peletom, čija je cena 30 odsto niža nego prošle grejne sezone, preneo je danas RTS.

Pelet je i dalje skup i teško da će biti jeftiniji, a proizvođači i trgovci obećavaju da neće biti nestašica kao prošle godine, navodeći da ogreva ima dovoljno.

Na tržištu peleta prošle godine bili su veliki poremećaji u snabdevanju i kako bi ublažila nestašice država je do kraja januara ograničavala cenu na 38.000 po toni.

Krajem grejne sezone pelet je pojeftinio i drži cenu koja se, od stovarišta do stovarišta, kreće od 31.000 do 35.000 dinara za tonu sa prevozom.

U prodaji ima peleta iz domaćih fabrika i iz uvoza a i zalihe su dobre. U Udruženju peletara ocenjuju da je najvažnije održati stabilnost snabdevanja. Ne očekuju probleme u proizvodnji jer sirovine ima, a cenu, kažu, diktira tržište.

„Cena peleta ne može da bude manja zato što je cena koštanja gotovog proizvoda peleta isto poskupela i proizvođači, kao i trgovci moraju da imaju neku svoju maržu. Gorivo stalno poskupljuje, radna snaga takođe, mislim da nije neko sjajno vreme za proizvođače peleta, ali borimo se“, kaže Danko Pušičić iz Udruženja peletara Srbije.

Dobra je ponuda i ogrevnog drveta. Kubik u prodaji na kamionu može se kupiti i za 7.000 dinara, dok na stovarištima uglavnom košta od 8.000 do 10.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari