Vesić najavio priključenje Grčke projektu brze pruge 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ/DS)

„Od juče, posle dogovora srpskog predsednika Vučića i grčkog premijera Micotakisa i Grčka je deo projekta izgradnje brze pruge od Budimpešte do Atine preko Novog Sada, Beograda, Niša, Skoplja i Soluna“, poručio je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture putem svog Instagram profila, nakon Srpsko-grčkog foruma održanog u Beogradu.

„Dužina ove brze pruge biće 1.512 km. Protezaće se dužinom od 166 km kroz Mađarsku, 572 km kroz Srbiju, 213 km kroz Severnu Makedoniju i 561 km kroz Grčku“, napisao je Vesić na ovoj društvenoj mreži najavljujući i da će Beograd biti domaćin susreta ministara saobraćaja iz Mađarske, Severne Makedonije i Grčke na kome će se precizirati svi detalji ovog projekta.

Vesić je na Forumu rekao da u ovom trenutku imamo 76 kilometara brze pruge između Beograda i Novog Sada.

„Završavamo do kraja ove godine novih 108 kilometara, što znači da ćemo imati ukupno 184 kilometara brze pruge, kada Mađari budu 2026. godine završili svoj deo pruge, a to je nešto malo više od 150 kilometara, imaćemo brzu prugu između Beograda i Budimpešte, stizaće se za nešto manje od četiri sata“, rekao je Vesić.

Vesić je istakao da je i sa Evropskom unijom nedavno potpisan ugovor za izgradnju pruge prema Nišu, dužine 230 kilometara, a grant EU je 610 miliona evra, dodajući da će se u narednom periodu raspisati sva tri tendera za nadzor.

„Prilika je za sve kompanije koje imaju iskustvo u izgradnji pruga da se jave na ovaj tender“, rekao je on.

Vesić je podsetio i da je sa Vladom Severne Makedonije potpisan Memorandum o nastavku pruge od Niša do Skoplja.

Kako se vidi na mapi koju je Vesić priložio na Instagramu, u Grčkoj je brza pruga od Atine do Soluna već izgrađena, a potrebno je napraviti prugu od Soluna do granice sa S. Makedonijom kod Idomenija, a zatim i kroz celu Makedoniju do Preševa.

Na mapi je predstavljeno i da je završena deonica pruge od Beograda do Novog Sada, dok je ostatak pruge od Budimpešte pa skroz do Brestovca, južno od Niša, u izgradnji. Ipak, nedavno je Vesić izjavio da će izgradnja brze pruge Beograd-Niš početi 2025. godine, a nešto ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će pruga biti završena 2027. godine.

Izgradnja prve deonice brze pruge od Beograda do Novog Sada, dužine 75 kilometara započela je krajem 2017. godine, a puštena je u saobraćaj u martu 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari