Veliki interes koji su pokazale strane naftne kompanije za dobijanje prava na istraživanje i vađenje nafte i gasa oko obala Kipra, otežaće namere Turske da onemogući dodelu licenci za taj posao, izjavio je ministar finansija Kipra Mikalis Saris. „Mislim da će doći dovoljno naftnih kompanija iz značajnih, jakih zemalja, da će biti teško zaustaviti ovaj posao“, rekao je Saris.

Veliki interes koji su pokazale strane naftne kompanije za dobijanje prava na istraživanje i vađenje nafte i gasa oko obala Kipra, otežaće namere Turske da onemogući dodelu licenci za taj posao, izjavio je ministar finansija Kipra Mikalis Saris. „Mislim da će doći dovoljno naftnih kompanija iz značajnih, jakih zemalja, da će biti teško zaustaviti ovaj posao“, rekao je Saris. Kipar planira da prava za vađenje gasa i nafte na 11 lokacija južno i istočno od ostrva ponudi na aukciji. Turska ne priznaje vladu Kipra, favorizujući razdvajanje tursko – kiparske države, i pokušava da omete plan za vađenje nafte upozoravajući Kipar da ne nastavlja sa obeležavanjem morskih granica. Do sada strane kompanije, među kojima su i Ekson Mobil i Rojal Dač Šel, otkupile su dokumentaciju za učešće na aukciji. Među kupcima dokumentacije su i Lukoil, Britiš Petroleum i Total SA.
Njujork – NBC Juniversal i Njuz korporacija udružile su snage zajedno sa nekoliko velikih Internet kompanija kako bi distribuirale svoje šou programe, video klipove i filmove na Internetu i tako bolje kontrolisale distribuciju svojih programa i izborili se sa konkurencijom kakav je sajt Ju Tjub. Nova mreža koja će početi sa radom na leto, nastala je kao odgovor na eksplozivni rast popularnosti sajta Ju Tjub koji korisnicima služi za razmenu video snimaka koje su sami napravili. Umesto da kreiraju jednu onlajn destinaciju, posmatranje TV programa ovih stanica biće moguće na više sajtova koji već sada imaju puno posetilaca, kao što su Jahu, AOL, MSN i Maj Spejs. NBC, Njuz korporacija i druge TV mreže borile su se da nađu način da distribuiraju svoje programe na Internetu na način na koji bi mogli da kontrolišu i prikupljaju prihode od reklama. Nekoliko medijskih kompanija eksperimentisalo je sa puštanjem video snimaka svojih programa na Internetu i prodajom reklama od koje bi finansirali taj posao, ali još nije pronađen pravi model.
Sao Paolo – Brazilski proizvođač aviona Embrajer planira da napravi dva nova modela poslovnih aviona i verovatno će ih predstaviti do kraja ove godine, najavio je generalni direktor kompanije Mauricio Boteljo. Novi avioni biće konkurencija modelima srednje veličine i težine kompanija Bombardijer i Tekstron. Oni će imati kapacitet od osam do 11 sedišta. Embrajer je napravio uspeh praveći avione za regionalne letove s obzirom na to da aviokompanije više koriste male avione za kratke destinacije. Ali kompanija se uspešno opredelila i za tržište malih poslovnih aviona, pa su njihovi modeli Fenom i Legasi postali veoma popularni. U kompaniji se nadaju da će taj sektor proizvodnje za pet do deset godina donositi i do 20 odsto ukupnih prihoda.
Auburn Hils – Generalni direktor Krajsler grupe Tom LASORDA uputio je radnicima e-mail u kojem navodi da je budućnost kompanije „u našim rukama“ i zatražio od njih da udvostruče napore kako bi popravili rezultate s obzirom na spekulacije koje se vrte u vezi sa budućnošću firme. LASORDA nije otkrio bilo kakav mogući razvoj sudbine Krajslera koji je imao razgovore sa nekoliko kompanija o mogućoj prodaji. On je napisao da se Krajsler nalazi u „periodu nesigurnosti“ ali je zamolio radnike da pomognu da se izgura plan restrukturiranja, objavljen prošlog meseca, koji predviđa ukidanje 13.000 radnih mesta u SAD i Kanadi, odnosno oko 16 odsto radne snage, kao i zatvaranje fabrike u Delaveru. Ovaj deo kompanije DAJMLERKRAJSLER u prošloj godini izgubio je 1,47 milijardi dolara i očekuje se da i ove godine nastavi sa gubitcima.
San Francisko – Korporacija Orakl optužila je SAP, rivalsku firmu iz Nemačke, za upad u kompjuterski sistem radi pribavljanja informacija o tajnom proizvodu i podnela tužbu koja pokazuje kolike tenzije vladaju među dva najveća svetska proizvođača biznis softvera. U tužbi podnetoj pred federalnim sudom u San Francisku navodi se da je SAP pribegao visokotehnološkoj prevari u očajničkom pokušaju da održi lidersku poziciju na tržištu poslovnog softvera koji pomaže kompanijama da obavljaju široki spektar administrativnih zadataka. Dugogodišnji lider na tržištu softvera za baze podataka, Orakl, počeo je da se probija i na tržištu biznis aplikacija tokom trogodišnje kupovine drugih firmi koja ih je do sada koštala oko 20 milijardi dolara. U tužbi napisanoj na 44 strane, navodi se da je kao odgovor na to SAP nezakonito izgradio veliku bazu podataka kompjuterskih šifri Orakla u nameri da od rivala preotme deo klijenata. „Ova krađa je osnovni, ali i nelegalni, deo konkurentske strategije SAP prema Oraklu“, stoji u tužbi.
Hajdelberg – Nemačka kompanija Hajdelberg Cement saopštila je da je zahvaljujući povećanoj proizvodnji više nego duplirala profit u prošloj godini. Zarada u 2006. iznosila je 1,03 milijarde evra dok je godinu dana ranije ostvaren profit od 471 milion evra. „U 2007. računamo na rast u inostranstvu, strateške akvizicije, upravljanje troškovima i jačanje fokusa na mušterijama“, izjavio je predsednik kompanije Bernd Šajfel. Ukupna prodaja uvećana je za 18 odsto i iznosila je 9,2 milijarde evra.
Čikago – Vrednost akcija kompanije Motorola pala je na najniži nivo u poslednje dve godine, nakon što su analitičari saopštili da se ne nazire skori kraj finansijskih problema proizvođača mobilnih telefona. Oni su oborili cenu akcija Motorole samo jedan dan nakon što je kompanija promenila deo menadžmenta i objavila da će prodaja u prvom kvartalu biti manja za više od milijardu dolara u odnosu na predviđanja. „Verujemo da će Motoroli trebati više od godinu dana da preokrene posao sa telefonima“, navodi se u analizi Drejka Džonstona, analitičara firme Devenport & Ko. Drugi po veličini proizvođač mobilnih telefona u svetu saopštio je da je pad prodaje u sektoru mobilnih telefona, koji čini dve trećine ukupne prodaje Motorole, kriv za loše rezultate. Početkom godine, generalni direktor Ed Zander najavio je da će se u drugoj polovini godine Motorola vratiti na dvocifrenu stopu profitabilnosti. Prošle nedelje iz kompanije je saopšteno da će prodaja, profit i operativni prihodi u 2007. biti „značajno“ ispod prvobitnih očekivanja.
Stokholm – Švedska medijska grupa Bonijer saopštila je da je kupila finsku kompaniju Nordik Brodkasting čime je stekla kontrolu nad još dve privatne TV stanice. Bonijer je već posedovao 50 odsto akcija Nordika, u čijem su vlasništvu finska televizija MTV3 i švedska stanica TV4. Kompanija je saopštila da je otkupila preostale akcije od investicione firme Proventus, ali nije otkrila za koji iznos. U novembru, Nordik je kupio 97 odsto TV 4 za 560 miliona evra. Bonijer grupa, koja je u vlasništvu jedne švedske porodice, dominantna je u švedskim medijima već decenijama. U vlasništvu ima najtiražniji jutarnji list Dagens Niheter, najtiražnije poslovne novine Dagens Industri i još nekoliko listova, uključujući tabloid Ekspresen i besplatni dnevni list Stokholm Siti. Takođe je vlasnik najvećeg lanca bioskopa u Švedskoj.
Bentonvil – Trgovinski lanac Vol Mart objavio je po prvi put u poslednje dve decenije iznos bonusa koji isplaćuje radnicima i saopštio da će oko 80 odsto zaposlenih, koji rade na sat, podeliti više od pola milijarde dolara u vidu bonusa. U proseku svaki radnik je dobio 651 dolar, ali je zapravo iznos varirao od pojedinca do pojedinca. Ranije, bonusi su iznosili 1.000 dolara za one koji rade puno radno vreme i do 500 dolara za radnike sa kraćim radnim vremenom. Kompanija je saopštila da će dodeliti 529,8 miliona dolara kao bonuse za 813.759 radnika u SAD koji su plaćeni po satu. Program davanja bonusa radnicima pokrenuo je 1986. osnivač Sem Volton kao način da zaposlenima pripadne deo uspeha kompanije. Novac su dobili radnici u onim prodavnicama koje su postigle zacrtani iznos prodaje i profita za prošlu godinu. Vol Mart svoje radnike tretira kao „saradnike“, a objavljivanje iznosa bonusa u kompaniji se tretira kao javno priznanje zaposlenima za postignute rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari