Strahinja SekuliæFoto: FoNet/Aleksandar Barda

Nakon deset godina rada Agencije za restituciju, najveći deo oduzete imovine vraćen je starim vlasnicima ili njihovim naslednicima, delom u naturi a delom odlukama o obeštećenju a proces bi trebalo da bude okončan u narednih nekoliko godina, rečeno je na predstavljanju rezultata prve decenije rada ove institucije.

U prve dve godine nakon donošenja zakona o vraćanju imovine ili obeštećenju, Agenciji za restituciju podneto je 76.726 zahteva a tokom decenije rada te institucije doneto je 64.366 odluka. Od tog broja, 13.698 su bila rešenja o usvajanju, 13.016 je odbijeno, u 3.365 slučajeva je utvrđeno pravo na obeštećenje, a u 3.967 je doneto i rešenje o obeštećenju dok su preostali predmeti odbačeni, prekinuti, spojeni ili razdvojeni.

– Za sagledavanje i razumevanje rada zaposlenih u Agenciji za restituciju na sprovođenju postupka restitucije, pored restitucijskih zakona, treba imati u vidu i bilateralne međunarodne ugovore, pre svega one o obeštećenju stranih državljana, ali i druge, potom preko 50 drugih zakona kojima su uređeni svojinsko-pravni, obligacioni, stambeni i drugi odnosi u Republici – navodi se u izveštaju Agencije kojim je obuhvaćeno deset godina rada.

U tom periodu vraćeno je ukupno više od 86.475 hektara poljoprivrednog, 622 hektara neizgrađenog građevinskog zemljišta i 6.275 hektara pod šumom, zatim 5.119 poslovnih prostora, 1.178 stanova i 1.312 zgrada. Ukupan iznos obeštećenja koji je do sada utvrđen, iznosi 122,5 miliona evra a pravo je ostvarilo 7.847 lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari