Više od trećine potrošnje struje u EU iz obnovljivih izvora 1Foto: Pixabay/Winterseitler

Obnovljivi izvori energije činili su 37 odsto bruto potrošnje električne energije u EU u 2020, u odnosu na 34 odsto koliko je bilo godinu dana ranije, objavio je Eurostat.

Energija vetra i hidroenergija su zajedno činile više od dve trećine ukupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, 36 odsto i 33 odsto.

Preostala jedna trećina električne energije dolazila je iz solarne energije (14 odsto), čvrstih biogoriva (osam odsto) i drugih obnovljivih izvora (osam odsto).

U analizi Eurostata navodi se kako je solarna energija najbrže rastući izvor jer je 2008. činila samo jedan odsto ukupno potrošene električne energije u EU, da bi u 2020. porasla na 14 odsto.

Među državama članicama EU, najviše potrošene energije iz obnovljivih izvora bilo je u Austriji (78 odsto) i Švedskoj (75 odsto),ali i Danskoj (65 odsto) i Portugalu (58 odsto).

Najmanji udeo električne energije iz obnovljivih izvora bio je na Malti, tek 10 odsto, Mađarskoj i Kipru (po 12 odsto), Luksemburgu (14 odsto) i Češkoj (15 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.