mind park03 foto mind grupa nelicfoto mind grupa nelic

Treći dan sajma „South East Europe Mobility“ održan je u petak, 17. septembra, u MIND parku u Lužnicama kod Kragujevca, gde su učesnici te manifestacije imali priliku da razgledaju taj industrijski kompeks i podrobno se upoznaju sa njegovim funkcionisanjem.

Najveći industrijski park u regionu Jugoistočne Evrope, MIND park je bio izlagač na sajmu „South East Europe Mobility“, čija su prva dva dana održana 15. i 16. septembra u beogradskom hotelu „Jugoslavija“, dok je trećeg dana kao domaćin ugostio predstavnike železničkih kompanija i njihovih dobavljača iz cele Evrope.

Na sajmu su bile prisutne i neke od najprofitabilnijih evropskih kompanija u oblasti saobraćajnih tehnologija, kao i vodeći Centar za železničke inovacije i istraživanja iz Velike Britanije.

Trećeg dana sajma izlagači iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Severne Makedonije, Austrije, Nemačke, Poljske, Španije, Švajcarske, Rumunije, Češke, Mađarske, Velike Britanije razmenili su svoja iskustva i mišljenja sa domaćinima u MIND parku

Tom prilikom su i obišli taj veliki industrijski kompleks razgledajući sadržaje koji se u njemu nalaze. Da je MIND park nešto jedinstveno za prostore Srbije novinarsko oko moglo je da se uveri i po načinu predstavljanja kompleksa tokom njegovog obilaska.

Kao što je to uobičajeno prilikom poseta velikim fabrikama i kompanijama u razvijenim zemljama, učesnici sajma su bili podeljeni u grupe u pratnji prezentera iz MIND parka koji su elokventno i stručno informisali goste o postrojenjima i delovima kompeksa koje su posetili.

Nakon obilaska pogona učesnike sajma je pozdravio osnivač MIND parka Bratislav Milanović koji je istakao da „u srcu Šumadije može da se pravi visoka tehnologija“.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović u svom obraćanju istakao je da razvoj i investicije u železničku infrastrukturu neće imati smisla ako ih istovremeno ne bude pratilo ulaganje u mašinsku industriju u Srbiji.

„Zato smo dali podršku podizanju MIND parka u Lužnicama i upravo zbog toga gradimo prugu koja će ga povezati sa Koridorom 10, zato podržavamo i izgradnju aerodroma u MIND parku“, rekao je Momirović.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je prisutne na skupu obavestio da su odbornici Skupštine grada Kragujevca izglasali odluku da se ime Kragujevac nađe u imenu aerodroma koji će biti izgrađen u MIND parku

„Izgradnja aerodroma u MIND parku je značajan projekat za grad, jer će predstavljati važan faktor za privlačenje novih investitora na ovom području“, zaključio je Dašić.

MIND park, koji se nalazi na oko 12 kilometara od Kragujevca, proglašen je projektom od nacionalnog značaja 2018. godine, kada je i započeta njegova gradnja na prostoru od 160 hektara.

Za tri godine izgrađeno je 55.000 kvadratnih metara proizvodnog i logističkog prostora. U parku radi više od 1.000 zaposlenih, a pored sedam firmi u sastavu Milanović Industries grupe – MIND, na tom prostoru posluju i nemački Simens, austrijski Autolift, španski CAF, srpski STEF Trans

Do 2025. godine planirana je izgradnja dodatnih 250 hiljada metara kvadratnih, i očekuje se da će u parku raditi 4.000 zaposlenih. Pored proizvodnih pogona, biće izgrađena i avio pista u dužini od 1.400 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari