Vlada ignoriše zahteve za priključenje struje u skoro 6.000 isključenih domaćinstava 1Foto: Pixabay/Geralt

Vlada Srbije duže od 40 dana ignoriše inicijativu Centra za zaštitu potrošača Forum da se za vreme epidemije korona virusa privremeno priključi struja za bezmalo 6.000 domaćinstava na jugoistoku Srbije kojima je ona “nezakonito isključena”…

…nakon što je EPS Distribucija kod njih “neosnovano” konstatovala neovlašćenu potrošnju, odnosno krađu struje.

Masovnija isključenja u ovom regionu počela su 2012. godine, tako da su te porodice već godinama u mraku i bez elementarnih uslova za normalan život, a u vreme epidemije korona virusa u povećanom riziku od oboljevanja.

– Iako se radi o ugroženosti života i zdravlja ljudi, što zahteva hitno reagovanje, do danas nismo dobili odgovor ni na jedno pismo. U međuvremnu smo se obraćali i drugim članovima Vlade-  ministru za rad, zapošljavanje, boračaka i socijalna pitnaja, koji je naš dopis prosledio ministru rudarstva i energetike, kao nadležnom organu, ali i dalje nema nikakve reakcije. Na telefon u Vašem kabinetu se već danima niko ne javlja. Smatramo da je ovo jedinstven slučaj da u jednoj evropskoj državi nekoliko hiljada domaćinstava, bez svoje krivice, živi već nekoliko godina bez električne energije, i da se ne preduzimaju mere za rešavanje tog problema, pa čak ni sada u vreme pandemije korona virusa- navodi se u jednom od poslednjih obraćanja Foruma premijerki Ani Brnabić.

U njima se navodi da u vremenu epidemije i vanrednog stanja ovi građani nemaju uslova za održavanje preko potrebne higijene i predstavljaju potencijalnu opasnost od širenja zaraze. Takođe, zbog zatvaranja škola i održavanja nastave preko televizije i interneta, njihova deca ne mogu da je prate, pa će zbog toga “verovatno izgubiti godinu školovanja”.

U dopisima se podseća da su “razlozi za obustavu snabdevanja električnom energijom različiti i uglavnom nezakoniti”, zbog čega je Forum protiv EPS-a pokrenuo više sudskih postupaka, koji su u toku ili su donete prvostpene presude, uglavnom u korist potrošača. Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, takođe, sve češće odbacuje kao neosnovane krivične prijave EPS Distribucije protiv potrošača zbog navodne neovlašćene potrošnje. Ovo javno preduzeće, međutim, često ignoriše takve sudske presude i odluke tužilaštva, navodi se.

Centar Forum u dopisima Vladi, koja su od 23. aprila svakodnevna, apeluje da se svim ovim potrošačima odobri priključenje do okončanja vanrednog stanja, a da se potom pokrenu na zakonu zasnovani sudski i upravni postupci za svaki pojedinačni slučaj. Prema evidenciji Foruma, od 2012. godine na teritoriji Niša, Pirota, Zaječara, Prokuplja, Leskovca i Vranja obustavljena je električna energija za oko 5.700 domaćinstava. Broj isključenih je verovatno dvostruko veći jer se mnogi građani nisu obratili Forumu, navodi se u dopisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari