Vlada produžila ograničenje cena naftnih derivata i osnovnih životnih namirnica 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte i izmenila Uredbu o ograničenju visine cene osnovnih životnih namirnica.

Vlada je izmenila Odluku o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje domaćeg tržišta derivatima nafte, prenosi RTS.

Produženje privremene zabrane izvoza tog naftnog derivata važi do 31. marta 2023. godine, saopštila je Kancelarija Vlade za saradnju s medijima.

Na sednici je usvojena Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte koja se odnosi na Evro dizel i Evro Premium BMB 95 i važiće do 3. marta 2023. godine.

Takođe, Odlukom o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte privremeno je smanjen iznos akciza na gasna ulja, olovni i bezolovni benzin za pet odsto, do kraja marta 2023. godine.

Na sednici je izmenjena i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica koja će važiti do 31. marta 2023. godine, a doneta je u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača.

Vlada Srbije usvojila je na sednici i Akcioni plan za sprovođenje Programa Vlade kojim se razrađuju prioritetni ciljevi, rezultati i rokovi za njihovo dostizanje.

Kako se navodi, cilj tog akcionog plana je kvalitetnije upravljanje javnim politikama i unapređenje sistema strateškog upravljanja prioritetnim ciljevima, jačanje elemenata planiranja „odozgo na dole“ i sprovođenje mehanizama za realizaciju i praćenje tih ciljeva na osnovu definisanih rezultata koje treba postići u zadatom roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.