Vlada Srbije: U prvih šest meseci rast industrijske proizvodnje 7,8 odsto 1Foto: FoNet/MOD

U prvih šest meseci ove godine industrijska proizvodnja u Srbiji ostvarila je rast od 7,8 odsto a prema proceni realni rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u drugom kvartalu godine, u odnosu na isti period 2020. godine, iznosi 13,7 odsto, saopštila je danas Vlada Srbije.

Kako je saopšteno posle sednice Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP, prerađivačka industrija kao najvažniji sektor industrijske proizvodnje, ostvarila je u prvih šest meseci rast od 8,6 odsto dok je energetski sektor za 7,4 odsto veći u odnosu na isti period prethodne godine.

Navodi se da se na osnovu prognoza očekuje rast svih privrednih sektora u odnosu na isti period 2020. godine.

„U sektoru putne i železničke infrastrukture radovi teku po planu. Razmatrani su neki od projekata čiji je početak planiran do kraja tekuće godine, poput Požarevac-Golubac, Beograd-Zrenjanin, a dogovoreno je i formiranje radne grupe koja će analizirati i predložiti proširenje graničnih prelaza“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su u sektoru zaštite životne sredine razmatrani aktuelni projekti prerade otpadnih voda, kao i zamena kotlova u toplanama, sa posebnim akcentom na toplanu u Kragujevcu a da u oblasti zdravstvene infrastrukture radovi na Kliničkim centrima u Beogradu i Novom Sadu teku po planu dok će radovi na izgradnji Tiršove II uskoro početi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari