Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji sa EBRD za pametna brojila 1Električna brojila Foto: Aleksandar Veljković

Vlada Srbije je danas usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat „Pametna brojila“.

Posle sednice vlade je saopšteno da je uvođenje pametnih sistema merenja u energetski sektor jedan od najvažnijih ciljeva energetske politike Srbije i da predstavlja prioritetni zadatak u modernizaciji sistema prenosa i ditribucije električne energije.

Benefiti koji se očekuju od korišćenja ovakvih brojila i sistema za automatsko daljinsko očitavanje i upravljanje potrošnjom su, pored ostalog, smanjenje neovlašćenje potrošnje električne energije, automatizacija očitavanja, smanjenje troškova radne snage.

Benefiti su i detekcija nestanka napajanja, kvalitetnije planiranje isključenja kod remonta električnih objekata, navela je Vlada Srbije.

Elektrodistribucija Srbije potpisala je 14. septembra ugovor sa EBRD o garanciji i zajmu za projekat „Pametna brojila“ u iznosu od 40 miliona evra kojima će se nabaviti savremeni sistem upravljanja potrošnjom električne energije u Čačku, Nišu i Kraljevu, saopštilo je tada Ministarstvo rudarastva i energetike.

Generalna direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu Nandita Paršad rekla je da će zajam te banke doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija ugljen-dioksida.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović je istakla da je cilj države da svaki deo Srbije ima konstantno i stalno napajanje kvalitetnom električnom energijom, te da će ulaganja u distributivnu mrežu tome doprineti.

„Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži, oko 200 miliona evra godišnje i šteta je da taj novac ide u gubitke, umesto da ga ulažemo u dalji razvoj. Instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo“, rekla je Mihajlović.

Ona je rekla da je za ugovor o zajmu od 40 miliona evra, država dala garancije, a da će se razgovarati sa svim međunarodnim partnerima kako da se uloži više u distributivnu mrežu jer je to osnova za energetsku bezbednost.

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o Zaštitniku građana

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o Zaštitniku građana sa ciljem, kako je saopšteno posle sednice, da se osnaži nezavisnost te institucije u skladu sa međunarodnim standardima.

Nova zakonska rešenja unapređuju odredbe o postupanju Zaštitnika građana u sprovođenju kontrole nad radom organa, u skladu sa nadležnostima koje su utvrđene Ustavom.

„Zakon sadrži odredbe koje su u skladu sa odgovarajućim konvencijama, koje je ratifikovala Srbija, predviđene ratifikacionim dokumentima, odnosno akcionim planovima, a tiču se poslova u domenu Zaštitnika građana“, dodala je Vlada Srbije u saopštenju.

Članovi vlade usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja čiji je cilj uspostavljanje mehanizama koji treba da unaprede odgovornost i transparentnost u radu organa javne vlasti.

Povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti daju se značajna ovlašćenja koja treba da dovedu do toga da se rešenja iz zakona što adekvatnije primenjuju u praksi, dodaje se u saopštenju.

Izmenama zakona se, takođe, „znatno proširuje krug subjekata koji podležu obavezama iz zakona i unapređuje sistem izrade i objavljivanja informatora o radu organa vlasti u skladu sa principom proaktivne transparentnosti koji podrazumeva objavljivanje što većeg broja informacija o radu organa vlasti“.

Vlada Srbije donela je Odluku o osnivanju Obrazovno-naučnog centra „Ćoška-Rista Stajić“ u Vranju.

Ta ustanova će, između ostalog, delovati kao istinski vezivni i razvojni faktor i povezivati obrazovanje sa privredom, kao i nacionalnim i lokalnim vlastima i institucijama.

U uslovima stalno rastućih potreba na tržištu, posebno kada je reč o radnoj snazi, Centar se profiliše kao mesto kontinuiranog razvoja talentovanih učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta u oblasti medicine, hemije, fizike i matematike, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari