Vlada Srbije usvojila uredbu o unapređenju razvoja nedovoljno razvijenih opština 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju Programa podrške unapređenju razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština iz četvrte grupe za 2024. godinu čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto od republičkog proseka.

Cilj tog projekata je, kako je saopšteno posle sednice, izgradnja i rekonstrukcija komunalne infrastrukture, izgradnja, rekonstrukcija i adaptacija objekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede i opremanje tih objekata, ali i drugih objekata u svojini jedinica lokalne samouprave.

Sredstva koja su opredeljena Programom namenjena su za opštine: Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubica, Žitorađa, Кnjaževac, Кrupanj i Кuršumlija.

Na toj listi su i opštine Кučevo, Lebane, Ljig, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Nova Varoš, Opovo, Petrovac na Mlavi, Preševo, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raška, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava.

Na sednici je donet i Zaključak o saglasnosti da se iz neutrošenih sredstava od privatizacije iz ranijih godina obezbede sredstva za isplatu prava iz oblasti zaštite porodice i dece, socijalne zaštite i podršku radu hranitelja.

Sredstva u iznosu od pet milijardi dinara biće raspoređena po programima socijalne zaštite i porodično – pravne zaštite građana, dok će 229 miliona dinara biti preneto ustanovama u oblasti socijalne zaštite.

Vlada Srbije odlučila je da obezbedi finansijsku pomoć Nacionalnom sportskom savezu slepih i slabovidih iz Beograda u iznosu od 15 miliona dinara, kako bi ovaj savez nastavio sa redovnim funkcionisanjem i unapređenjem sporta slepih i slabovidih, a imajući u vidu velike uspehe reprezentacije koja nosi titulu prvaka Evrope u šahovskoj olimpijadi.

Na sednici je usvojen i Zaključak o usvajanju Programa o izmenama Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja što će omogućiti Ministarstvu privrede da objavi i treći poziv za podnošenje zahteva za kredite, obezbeđene garancijom Fonda i učestvovanje u besplatnoj obuci koju sprovodi Implementacioni partner, a poziv će biti zatvoren kada se dostigne broj od 500 novih kandidata.

Jedan od osnovnih ciljeva Vlade Srbije je, kako je navedeno, sistemska podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništva kako bi se podstaklo započinjanje samostalnog poslovanja i osnivanje novih privrednih subjekata, a time i razvoj sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Vlada je dala saglasnost na Odluku o uspostavljanju saradnje između gradova Novog Sada i Vusana (Кoreja), na osnovama ravnopravnosti, a u okviru prava, finansijskih i tehničkih mogućnosti oba grada.

Saradnja se uspostavlja radi zajedničkog prosperiteta u oblastima privrede, sporta, nauke, obrazovanja, dok se u oblasti kreativne industrije uspostavlja kako bi se razmenila znanja i iskustva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari