Vlada ukinula zabranu izvoza ulja 1foto FoNet/Aleksandar Barda

Na jučerašnjoj sednici Vlada Srbije donela je odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja „nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta.

Nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mere. Prioritet će svakako biti da se u prvom redu zadovolje sve potrebe stanovništva. Podsetimo, vlada je u prethodnom periodu ukinula zabrane i za izvoz svih vrsta žitarica koje su bili pod merama ograničenog izvoza“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Inače Vlada je danas nakon sastanka sa poljoprivrednicima koji su juče blokirali Novi Sad obećala ukidanje zabrane izvoza.

Vladaje juče usvojila i Odlukua o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.

„Ovu odluku vlada je donela imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti“.

Takođe izmenjena je i odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari