Vlasnik obećao isplatu dugovanja, nastavak proizvodnje od ponedeljka 1Foto: MC ODBRANA DARIMIR BANDA

Radnice fabrike za proizvodnju košulja „Đuzepe Leva“ iz Knjaževca, koje su 17. maja u znak protesta što im poslodavac ne isplaćuje zagarantovane zarade obustavile rad, postigle su dogovor sa vlasnikom tog pogona, Radom Simikićem da se vrate na posao u ponedeljak 24. maja uz obećanje da će im zaostala primanja biti isplaćena.

Imale smo sastanak sa Simikićem koji nam je rekao da nije bio u mogućnosti da nam isplati zagarantovani minimalac niti plate tokom bolovanja jer preduzeće nije imalo dovoljno novca zbog toga što navodno nisu ispoštovani proizvodni rokovi. Saopštio nam je da materijala ima dovoljno, da je naše samo da radimo a da će zaostale obaveze prema zaposlenima biti isplaćene. Najavio je i potpisivanje novih ugovora u kojima će biti definisan i radni učinak koji se mora postići – kažu za Danas radnice koje su želele da ostanu anonimne kako ne bi trpele posledice od strane poslovodstva zbog toga što probleme sa kojima se suočavaju iznose u javnost. Nakon obećanja koje je vlasnik fabrike dao, radnice su odlučile da se vrate na posao.

Zaposlene u fabrici za proizvodnju košulja „Đuzepe Leva“, njih dvadesetak, u ponedeljak su nezadovoljne zbog dugovanja i odnosa poslovodstva prema njima obustavile rad.

Nakon toga, menadžment fabrike ih je poslao su na šestodnevni godišnji odmor kako bi u međuvremenu „vlasnik odlučio šta će sa pogonom biti u buduće“.

Radnice su se na štrajk odlučile zbog toga što im se isplaćuju lični dohoci u iznosu od svega 20.000 do 25.000 dinara što je niže od zakonski predviđene minimalne zarade.

Takođe, kako tvrde zaposlene koje su bile u protestu, vlasnik fabrike radnicama koje su na bolovanju ne isplaćuje zagarantovanu zaradu iako je obavezan da to čini.

– Neke radnice su radile a da nisu bile prijavljene. Dešavalo se da gazda plate isplaćuje i „na ruke“. Znao je i da otpusti zaposlene ako mu se neko požali na platu ili uslove rada. Zbog svega toga smo slali prijave inspekciji rada kako u Beogradu tako i u Knjaževcu. Inspektori koji su bili u kontroli zaticali su u pogonu neprijavljene zaposlene. Međutim, nije bilo nikakve reakcije nadležnih i ništa se nije promenilo – objašnjavaju radnice koje su štrajkovale.

Naš list je pokušao da kontaktira i vlasnika fabrike za proizvodnju košulja „Đuzepe Leva“ Rada Simikića, međutim do zaključenja ovog izdanja našeg lista nije nam odgovorio na postavljena pitanja.

Obratili smo se takođe i nadležnima u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i boračka pitanja sa pitanjem da li su upoznati sa slučajem iz Knjaževca i da li će nešto učiniti povodom tvrdnji radnica da im vlasnik isplaćuje zarade niže od minimalnih, ali smo i sa te adrese ostali bez odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari