Vođa protesta radnika EPS-a: Grčić poslao radnike kući da bi sprečio protest, pozivam Vučića na kop 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Vođa nezadovoljnih radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) Milan Đorđević pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da hitno dođe u Rudarski basen „Kolubara“ i uveri se u „bahatost“ v.d. direktora Milorada Grčića koji je poslao kući 450 radnika iz Baroševca kako se ne bi pridružili protestu najavljnenom za 14 sati.

Đorđević je za Betu rekao da je Grčić obezbedio desetak autobusa koji su u 10 sati odvezli radnike iz upravne zgrade u Baroševcu ispred koje je trebalo da se održi protest.

„Ovakav kriminal nije zabeležen za 70 godina istorije EPS-a. Grčić je naredio da svi radnici rudarske struke, mašinske, elektro i finansijske struke koji su podrška proizvodnom procesu napuste radna mesta i odu kući da se ne bi pridružili protestu koji je izazvan ogromnim nezadovoljstvom radnika, pa pozivam predsednika države Aleksandra Vučića da dodje na kop u Baroševac i vidi šta se radi u državnom preduzeću“, rekao je Đorđević.

Dodao je da je Grčić istovremeno naredio da radna mesta napusti i više stotina zaposlenih u firmi Kolubara-metal u Vreocima, a da radnici u upravnoj zgradi u Lazarevcu ne smeju da napuste radna mesta do 15 sati.

Grčić je, prema njegovim rečima, na taj način „uklonio“ ili „blokirao“ radnike u krugu od deset kilometara i sprečio ih da se priključe protestu.

Djordjević je rekao da je pozvao sve radnike koji rade na bagerima i iskopavanju uglja da takodje napuste radna mesta, osim jednog dežurnog radnika na bageru, ako se državno rukovodstvo ne odazove pozivu, a pozvao je da na kop danas dodju i resorna ministarka Zorana Mihajlović, premijerka Ana Brnabić i ministar policije Aleksandar Vulin.

Đorđević je do 22. oktobra bio predsednik Sindikata radnika EPS-a ali je toga dana kada je održan prvi protest u Beogradu ispred EPS-ove upravne zgrade opozvan sa te dužnosti.

On je rekao da je smenjen na „lažiranoj sednici Glavnog odbora na kojoj nije prisustvovao dovoljan broj članova i da je to učinjeno na pritisak Grčića koji hoće da uništi sindikat“.

Razlog za pokretanje protesta je, kako je rekao Đorđević, to što poslovodstvo nije isporučilo radnicima uplaćeni ugalj za predstojeću zimsku sezonu, a istovremeno ga je prodavalo privatnim stovarištima.

Osim toga radnici su nezadovoljni i zbog umanjenja plata i „rasipničkog poslovanja te državne kompanije“.

Đorđević je rekao da je kupljeno na desetine video kamera i da je radni prostor ozvučen, i pozvao nadležne institucije da utvrde šta je cilj prisluškivanja.

Dodao je da je nedopustivo da se radnicima ne isplaćuju zarade prema ugovoru, a da se na obnovu nameštaja u EPS-u potroši 33 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari