VOICE: Država imovinu od 1,8 milijardu evra prodala gubitašu ABL Solventu za 51 milion evra 1Foto:Beta/Dragan Gojić

Firma bez ikakvih poslovnih prihoda postala je najveći kupac potraživanja banaka u Srbiji, a Agencija za osiguranje depozita, mimo znanja Privrednog suda, prodala joj je najvredniju imovinu, piše danas vojvođanski istraživački portal VOICE.

Kršeći Zakon o stečaju država je prodala imovinu vrednu 1,82 milijardu evra za svega 51 milion i to gubitašu – firmi ABL Solvent d.o.o, navodi VOICE.

Kako je objašnjeno, reč je o velikom portfelju potraživanja osam banaka u stečaju, kao i potraživanjima kojima Agencija za osiguranje depozita (AOD) upravlja za račun Republike Srbije.

„Država je takozvani veliki paket potraživanja, u kojem se nalazi i veoma atraktivna imovina poput građevinskih placeva na najskupljim lokacijama u Beogradu, među kojima je i deo kompleksa bivšeg IMT-a, u aprilu 2021. godine prodala problematičnom kupcu – ABL Solventu. Najvrednija imovina koju je Agencija za osiguranje depozita ikada prodavala otišla je za manje od tri odsto knjigovodstvene vrednosti“, piše VOICE.

Dodaje da je ta saznanja VOICE-a potvrdio Privredni sud u Beogradu koji je trebalo da rešenjem konstatuje prodaju velikog portfelja potraživanja banaka, ali to nije učinio jer mu se Agencija za osiguranje depozita nije uopšte ni obratila, iako je to bila njena zakonska obaveza.

VOICE je ranije objavio vest da je ABL Solvent preduzeće koje je u novembru prošle godine za oko 70,6 miliona evra kupilo poslovni kompleks bivše Industrije motora i traktora (IMT), čime je zapravo došlo u posed izuzetno atraktivnog građevinskog zemljišta na Novom Beogradu.

Skupo građevinsko zemljište na placu IMT-a kupila je do tada nepoznata firma – ABL Solvent, koja je prema podacima Agencije za privredne registre u 2020. godini ostvarila finansijski gubitak od 14,4 miliona dinara.

Reč je o firmi koja nije imala nikakvih poslovnih prihoda iz svog poslovanja, nego je jedini prihod u poslovnoj godini od 182.000 dinara ostvarila od dotacija i premija.

Ipak, to preduzeće je u stečajnom postupku fabrike IMT, kupilo atraktivno građevinsko zemljište za 70,6 miliona evra, i to tako što je za ceo iznos dobilo kredite od AIK banke.

Prema novim saznanjima VOICE-a, ABL Solvent investirao je dodatno u kupovinu skupog građevinskog zemljišta na Novom Beogradu. Ovo preduzeće u aprilu 2021. godine kupilo je i ostatak kompleksa placa bivšeg IMT-a.

ABL Solvent je za novu kupovinu opet dobio kredit kod AIK banke, ali ovog puta i kod Alta banke.

Agencija za osiguranje depozita nije odgovorila na pitanja VOICE-a, dok je Privredni sud u Beogradu dostavio informacije iz kojih proizlazi da nadležni sud ne raspolaže bitnim pojedinostima ove, verovatno najvrednije transakcije u stečajima banaka, jer je stečajni upravnik „jednostavno zaobišao sud i obavio transakciju mimo njega“, piše portal.

„Drugim rečima, u rekordnoj finansijskoj transakciji u kojoj je imovinu knjigovodstvene vrednosti 1,8 milijardi evra prodao firmi gubitašu za manje od tri odsto te vrednosti, stečajni upravnik banaka u stečaju, Agencija za osiguranje depozita, prekršila je i zakon o stečaju. Agencija se, naime, nije ni obratila Privrednom sudu Beograd kako bi sud, u skladu sa Zakonom o stečaju, doneo rešenje o konstataciji prodaje imovine, odnosno paketa potraživanja više banaka u stečaju“, objašnjava VOICE.

O ovoj prodaji oglasio se prošle godine ministar finansija Siniša Mali šturim saopštenjem o tome kako je AOD uspešno realizovala prodaju velikog portfelja potraživanja banaka u stečaju i potraživanja kojim agencija upravlja u ime države.

U saopštenju je naveo da je paket nominalno vredan 1,82 milijardu evra, ali nije precizirao ni kome je prodat ni za koje pare.

VOICE navodi da je postupak prodaje velikog paketa potraživanja banaka okončan u aprilu 2021. godine, „daleko od očiju javnosti i u najmanju ruku na lukav način“.

„Na tenderu je zapravo pobedio Alta pej. Međutim, kada je Alta pej proglašen najboljim ponuđačem – povukao se. Nakon toga, izabran je ABL Solvent kao drugoplasirani ponuđač. Njegova je ponuda bila oko 15 miliona evra niža od ponude firme Alta pej. Tu cenu je firma bez kapitala – ABL Solvent platila tako što je dobila kredit od Alta banke i od AIK Banke“, piše VOICE.

Dodaje se je u navedenom slučaju ABL Solvent delovao kao SPV firma (engleska skraćenica za Special Purpose Vehicle ili u prevodu firma za specijalne namene), odnosno firma koja obavlja posao za nekog drugog.

„To se može naslutiti iz činjenice da je po podacima sa sajta Agencije za privredne registre, u avgustu 2021. godine, vlasnik Alta banke postao vlasnik i ABL Solventa. Ova činjenica otvara sumnju u mogućnost zajedničkog delovanja firmi ABL Solvent i Alta Pej na tenderu za kupovinu tzv. velikog portfolija od Agencije za osiguranje depozita“, piše VOICE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari