Vrtići "na crno" prepunjavaju svoje kapacitete 1Kragujevac Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Budžetska inspekcija Kragujevca otvorila je predmet po prijavi u kojoj se tvrdi da u predškolskoj ustanovi „Čili Vili“ postoje nepravilnosti u raspolaganju sredstvima koje na ime subvencije Grad dodeljuje privatnim vrtićima.

Naš list već je pisao da je toj ustanovi za protekle tri godine, do kraja 2019. dodeljeno 142,8 miliona dinara ili preko 1,2 miliona evra, što je četvrtina iznosa od oko 560 miliona koliko je u tom periodu izdvojeno za rad ukupno 16 privatnih predškolskih ustanova.

U ovom vrtiću čija je vlasnica Katarina Milosavljević smešteno je više od 500 dece, ali jedan od izvora Danasa tvrdi da ih van evidencije i po punoj ceni ima još između 70 i 120 preko kapaciteta ustanove.

U prijavi o kojoj je reč navodi se i da je bilo otpuštanja po osnovu tehnološkog viška iako ta procedura nije sprovedena a na isto radno mesto primljen je drugi radnik, a ukazuje se na mobing.

Takođe, navodi se da je ustanova prebukirana jer u njoj ima, tvrdi se, znatno više dece nego što to kapaciteti dozvoljavaju.

Potpisnik prijave, poznat redakciji Danasa, kaže i da vlasnica tog vrtića ima zaštitu jer je istovremeno bila odbornica u gradskoj skupštini – u prošlom sazivu opoziciona u grupi Zajedno za Šumadiju, a sada je takođe izabrana na istoj listi ali se zajedno sa još pet drugih izdvojila formirala poseban odbornički klub na čijem je čelu.

Prijava je naslovljena na više institucija, od Službe za suzbijanje kriminala u MUP-u do budžetske, prosvetne i inspekcije rada.

– Prijava o nepravilnostima stigla je u Budžetsku inspekciju, zavedena je u martu mesecu, taj predmet je otvoren i po njemu se još uvek se nije postupilo. Naime, po Zakonu o inspekcijskom nadzoru, mi prijave primamo, zavodimo predmete u skladu sa Pravilnikom vršimo procenu rizika i zajedno sa drugim prijavama šaljemo Ministarstvu finansija koje daje saglasnost za naš program rada u 2021. godini. Dakle, prijava nije odbačena, predmet je otvoren, ušao je u proceduru i ukoliko se Ministarstvo saglasi, radićemo proveru naredne godine – rečeno je Danasu u Budžetskoj inspekciji.

I u prosvetnoj inspekciji, koja je nadležna za kvalitet rada predškolskih ustanova, načelnica Žikica Pajović rekla je Danasu da je predmet radio kolega koji je trenutno na bolovanju, i da, koliko zna, nisu u tom slučaju naložene mere, ali da o nalazu u koji nema uvid ne može precizno da govori, jer je inspektor u svom radu samostalan.

U Inspekciji rada nismo dobili podatke o nalazu kontrole, osim šture informacije, da oni ne mogu da reaguju u slučaju kada radnik više nije u radnom odnosu, dok navode o eventualnom mobingu nisu proveravali.

I vlasnica vrtića tvrdi da su sve inspekcije izlazile, da ima zapisnike i da je tužila autora prijave za uvredu časti, i ličnu i najveće predškolske ustanove u gradu „koja radi apsolutno sve kako zakon nalaže“.

Ona tvrdi i da ta prijava, kao i drugi navodi o kojima je Danas pisao, nemaju nikakve veze sa njenim odborničkim mandatom već da je reč o ličnom napadu.

Negira i da postoji problem sa upotrebnom dozvolom zbog neispunjenih uslova za protivpožarnu zaštitu u objektima u kojima borave deca.

Reč je o četiri iznajmljene porodične kuće i porodičnoj zgradi od oko 750 kvadrata sagrađenoj prošle godine, na placu koji je koštao 150.000 evra, iz kredita koji je podignut na ime predškolske ustanove.

– To sve ide svojim tokom, zakoni stalno izlaze, iz meseca u mesec, i ja sam po tim novim pravilima u proceduri za dobijanje saglasnosti. Imam ugovore sa firmama koje rade elaborata a prekršajne prijave iz protivpožarne inspekcije podnete su jer nisam uradila u roku. Međutim, već narednog dana sam to završila, i predmet je ušao u proceduru koja traje, ne može da se završi za dan – kaže Milosavljevićeva.

Ona na pitanje kako je izgrađena trospratnica u centru grada kada profit iz završnog računa „Čili Vilija“ to ne omogućava, kaže da je uzela kredit na ustanovu a da je u proceduri prenamena prostora koji bi iz prvobitne oznake da je to porodična zgrada, morao da pređe u status poslovnog objekta.

Na sajtu eKatastra nema traga o podnetom zahtevu za prenamenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari