Vučević posetio festival bundeve u Kikindi 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Darko Vojinović, File)

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević danas je u Kikindi posetio 38. festival nazvan po bundevi, odnosno ludaji, i čestitao gradonačelniku i svim Kikinđanima što su odnegovali ovakvu manifestaciju i od nje napravili brend.

-Naučili ste sve nas da imamo dobre stvari u našoj državi. Stalno pričamo o nekim drugim državama koje imaju druge festivale i proizvod, nekada im se divimo s pravom, nekada preterujemo, ali smo često zaboravili šta je ono što nas je krasilo godinama, decenijama i vekovima – rekao je Vučević.

On je istakao da je rod bundeve i ove godine rekordan i da Kikinđani tvrde „ako se popnemo na ludaju, vidimo ceo Banat ili bar severni Banat“.

-Čestitam svima, pre svega ljudima koji su učestvovali, kao i na rekordima, čestitam našim komšijama iz Mađarske na pobedi, uz želju da imamo najbolje moguće odnose i sa našim prijateljima iz Mađarske, Rumunije i svih drugih država. Mnogo sam srećan što vidim prijatelje iz raznih opština i gradova širom Srbije, koji su došli da uživaju u vašem kikindskom gostoprimstvu – istakao je Vučević.

Domaćin manifestacije, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, ukazao je na značaj festivala za sve Kikinđane. Tokom ova četiri dana Kikinda je jedna velika „gostinjska soba“ u kojoj svi mi punog srca želimo da vas dočekamo i da se pokažemo u najboljem svetlu i da vam pokažemo sve ono što krasi Kikindu, kazao je Lukač.

Vučevuć je uručio nagrade za prva mesta u kategorijama najduže i najveće ludaje. Pehar je uručio Dušanu Jankovu, koji je uzgojio bundevu dugačku 309 centimetara, a najtežu bundevu od 865,5 kilograma je uzgajio Tibor Kokai, kome je Vučević uručio i pehar za obaranje rekorda.

Najznačajnija privredno-turistička manifestacija u Kikindi, ujedno i najveća porodična manifestacija koja okuplja goste iz svih krajeva zemlje i regiona, ove godine se održava 38. put, uz tradicionalne segmente posvećene gastronomiji, privredi, zemljoradnji i kulturi. Na manifestaciji učestvuje više od 200 izlagača, a poseti je i do 65.000 turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari