Vučić: Izašli smo u susret velikom delu zahteva radnika Fijata, u sredu dobijaju otpremnine 1Radnici Fijata, Predsednik Srbije

Zahvalan sma radnicima Fijata, mislim da smo učinili mnogo i izašli u susret velikom delu njihovih zahteva, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa radnicima Fijata jutros.

On je rekao da očekuje da razgovore privedu kraju sa uspehom i da “misli da su blizu dogovora” i da će pustiti da radnici govore o detaljima.

“Dobar deo obaveza mogli bismo narednih nekoliko dana da ispunimo”, rekao je on.

Na pitanje da li će njemu da veruju više nego drugim predstavnicima vlasti Vučić je rekao da će u sredu kada dobiju otpremnine da vide, da nema šta da veruju ili ne veruju.

Na pitanje šta rade ostale institucije kada svaki problem stigne do predsednika države Vučić je rekao da je Ana Brnabić u slučaju radnika Fijata preuzela najveći deo.

On je rekao da nije mogao da se posveti, da su bili vrlo striktni okvire i da su tek sinoć sa Stelantisom izgurali nešto više što nisu imali pre tri dana.

Radnici Fijata prošle srede blokirali su na gotovo pet sati auto-put kod Sava centra u Beogradu, tražeći ispunjenje svih zahteva koji su rezultat nezadovoljstva odlukom poslodavca Stelantisa da privremeno zatvori fabriku zbog čega će 500 ljudi ostati bez posla.

Posle nekoliko neuspelih pregovora sa premijerkom Anom Brnabić, radnici su u sredu odlučili da ne žele više da razgovaraju sa njom, već samo sa „jedinim relevantnim“ u ovom trenutku – predsednikom države.

Sastanak je zakazan za devet jutros u Predsedništvu, a njemu su osim nekoliko predstavnika radnika Fijata prisustvovali i Ana Brnabić, ali i ministri finansija Siniša Mali, privrede Anđelka Atanacković i rada Darija Kisić.

U Fijatu je radnicima rečeno da će dobiti minimalnu zakonsku otpremninu uvećanu za 20 odsto, ali jedan od glavnih zahteva radnika jeste da dobiju 1.000 evra otpremnine po godini staža za one koji se u firmi nepunih 10 godina ili 500 evra po godini za one koji su pre nego što je Fijat došao radili u Zastavi.

Osim toga, radnici su tražili i da se ne šalju na rad u Slovačku ili Poljsku, što im je ponuđeno, već da im se pronađe posao na udaljenosti 50 kilometara od Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.