Vučić mu rekao da radi nešto drugo, Vlada ga razrešila – ali je Mića još u EPS-u 1foto FoNet/EPS

Posle pet godina vršenja dužnosti direktora EPS-a Miloradu Grčiću najpre je objašnjeno da je najbolje da se povuče, što je 12. januara i učinio, a dva dana kasnije Vlada ga razrešila dužnosti. Međutim, opozicija otkriva da Grčić i u februaru upravlja EPS-om i potpisuje ugovore.

Kolaps, kako ga je nazvao i predsednik Srbije, u elektroenergetskom sektoru već sa prvim snegom prelio je čašu. Bar se tako činilo u decembru.

„Da do Nove godine da stabilizuješ ovo, pa od Nove godine Mićo da radiš nešto drugo“, poručio je predsednik Srbije Grčiću u decembru.

Prošla je i kineska Nova godina, Mića je EPS navodno napustio 12. januara, Vlada ga razrešila dva dana kasnije, ali, dokumenta, ipak, potpisuje.

„Radi se o ugovoru od 102 miliona dinara o nabavci sistema za digitalno upravljanje čekanja u redovima na šalterima u EPS-u. Da, dobro ste čuli, prioritetan ugovor za EPS u ovom trenutku, koji je potpisan 26 janura, dve nedelje pošto je Grčić podneo ostavku i bio izbrisan kao zastupnik iz APR-a“, kaže predsednik resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

Iako je razrešila v.d. direktora najvećeg sistema, Vlada Srbije zaboravila je da imenuje novog, što se obično radi istog dana, a tako je već mesec dana.

„Ovo je svakako nova stranica bezakonja kada je reč o poslovanju najvećih srpskih javnih preduzeća. Milorad Grčić već četiri i po godine nije imao ovlašćenja da potpisuje bilo šta jer mu je mandat istekao 2017, a nova situacija nastaje nakon što je Vlada prihvatila njegovu ostavku i svakako posle toga nema osnova da bilo ko tretira Grčića kao ovlašćeno lice EPS-a“, objašnjava Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Sve je navodno Grčić razumeo još u decembru, ali, po svemu sudeći Mića ostaje u EPS-u.

„Milorad Grčić ima novu funciju u EPS-u, on će voditi kancelariju za saradnju sa lokalnim samoupravama, pripremljena mu je za te potrebe na Vračaru i nastavlja da radi, da prikuplja kapilarne glasove novcem građana Srbije, a za potrebe SNS-a“, rekao je Nikezić.

Pozicija Milorada Grčića dovodi se u pitanju tek kada je elektroenergetski sistem Srbije posle prvog snega ove zime potpuno pukao. Grčić je smenio u decembru 2021. četiri direktora, ali ne i sebe.

„Jedini put da se ovo bezakonje okonča jeste da Vlada postavi makar novog vršioca dužnosti kad već nije sprovela konkurs i izabrala direktora u punom mandatu. U međuvremenu ostaje veliko pitanje da li bilo ko unutar EPS-a ima ovlašćenje da zastupa to preduzeće“, kaže Nenadić.

Ono što građani Srbije i dalje ne znaju jeste koliko će ih koštati havarija u EPS-u, kada je Srbija morala hitno da uvozi struju po najvišim cenama. Vlada još nije saopštila te podatke.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari