Vučić: Ne planiramo restrikcije struje ali situacija je užasno teška 1 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne postoje planovi za restrikcije struje naredne zime ali da je situacija u toj oblasti izuzetno teška, zbog čega je važno da nova Vlada koja će se time baviti bude sastavljena u narednih 20-ak dana.

„Ne planiramo da idemo sa isključenima ali oni gradjani koji budu štedeli imaće dramatičan popust na svojim računima. Ko ove jeseni i zime bude potrošio manje nego u istom mesecu prošle godine imaće popust jer nam je to isplativije. To će biti na dobrovoljnoj bazi i račun od recimo 4.000 dinara biće 3.000 dinara, pošto ćemo da zaradimo time što nećemo morati da uvozimo struju po mnogo većim cenama“, rekao je Vučić.

On je na konferenciji za novinare u predsedništvu rekao da problemi sa strujom i ostalim energentima nisu nešto što ima veze sa Srbijom, već je to svetski problem izazvan ratom u Ukrajini.

„Ovo je potpuno ludilo. Računajte bukvalno na pakao“, rekao je Vučić i dodao da je potrebno da se što pre nadju nove količine mazuta, dok je Srbija od kineskih partnera već uspela da nabavi najmanje milion tona indonežanskog uglja.

Vučić je rekao da je Elektroprivreda Srbije kriva za dosta problema ali i da treba imati u vidu da država troši sedam odsto više struje nego pre pet ili deset godina, jer sada postoje fabrike i železare i ljudi troše više struje jer imaju više novca.

On je rekao da bi po sadašnjim cenama struje i gasa na tržištu samo zbog kupovine neophodnih količina Srbija morala da izdvoji osam milijardi evra godišnje i da bi to značilo bankrot države jer je čitav budžet zemlje 13,5 milijardi.

Prema njegovoj proceni, to će ipak biti izbegnuto jer je država nabavljala sve što joj treba u prethodnog periodu pa ima rezerve u zemlji i Madjarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari