Vučić: Povećanje penzija od 14-15 odsto do kraja godine 1Foto: prinscreen / Prva TV

Komentarišući upozorenje ekonomista da bi zbog državnog trošenja plate i penzije mogle da padaju, Vučić je rekao da se u Srbiji plate i penzije neće smanjivati.

„Mi nemamo čašćavanje glasača, ništa ne radimo u kampanji. Mi smo u donjem delu evropskih zemalja po javnom dugu. Godinu ćemo završiti na 55 odsto BDP-a, a sada oko 52 odsto“, rekao je Vučić.

On je podsetio da su devizne rezerve najveće u istoriji, da imamo 38,5 tona zlata.

„Ništa ne trošimo, samo punimo i dodajemo da bi imali sigurnost. Kurs se ne menja više od 10 godina. Tako stvari stoje u ozbiljnoj zemlji“, poručio je on.

On je rekao da će plate i penzije da rastu.

„Penzije ćemo pre kraja godine, nadam se, da uvećamo 14-15 odsto, a minimalno 12 odsto. To je ogromno povećanje, na već onih 20,8 odsto od januara“, obećao je on podsećajući i na obećanje o visini penzija do kraja 2025. godine.

„Brine me smanjenje potrošnje u Evropi. Prvi kvartal nadam se da ćemo da završimo na nuli. To bi značilo rast od 2,3-2,4 odsto do kraja godine što je mnogo više nego u EU. Ako bismo mi u narednih 10 godina imali prosečnu stopu rasta od 2,5 odsto, a EU 0,7 odsto pristiglo bismo danas mnogo razvijenije zemlje. Važna je građevina i Bog da nam da manje suše“, napomenuo je Vučić dodajući da industrija ide dobro.

On je najavio i povećanje plata u svim segmentima.

„Ali ne može onoliko koliko padne nekom na pamet. Mora da se vodi računa i o državi. Država je postala kao džak, samo dođi i otmi“, poručio je on komentarišući zahteve radnika iz administracije koji su tražili povišice.

On poručio i da je završeno samoupravljanje i da pravimo tržišnu privredu, govoreći o zahtevima za povećanje plata u Krušiku.

„Mi da bi dali veće plate u Krušiku, morate vi da platite. Završeno je saoupravljanje, hoćemo tržišnu privredu. Ne možemo da vadimo pare iz ćupa. Možete da protestujete koliko hoćete“, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari