Vučićev kosovski populizam od 100 evra 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ministar finansija Siniša Mali potvrdio je pre dva dana ranije najave da država priprema paket pomoći srpskom stanovništvu na Kosovu.

On je rekao da će svaki Srbin sa KiM dobiti po 100 evra, uključujući i decu, dok će nezaposlenima pripasti dvostruki iznos, ali nije precizirao kada može da se očekuje ta isplata.

Pomenuo je da se razmišlja i da nezaposleni u Srbiji, koji do sada nisu bili u fokusu niti su primili bilo kakvu pomoć osim one koja je bila namenjena svim građanima, dobiju neku vrstu novčane podrške, ali još nije odlučeno kada i koliko.

Praktično, ministar je sa svoje funkcije potvrdio ono što je predsednik Aleksandar Vučić, svega desetak dana nakon kosovskih izbora na kojima je Srpska lista osvojila svih deset raspoloživih mandata, obećao u susretu sa političkim predstavnicima kosovskih Srba.

Rekao je da će mere podrške koje je Vlada kreirala za saniranje posledica pandemije proširiti i na srpsko stanovništvo na KiM a govorio je i o čitavom nizu projekata, od izgradnje puta Kosovska Mitrovica – Jarinje, novog kliničkog centra u Gračanici, obnavljanja postojećeg u Mitrovici do nove zgrade Univerziteta…

Kako je Vučić objasnio, želja je da se tim ogromnim novcem pomogne posebno siromašnom delu našeg stanovništva na KiM.

On je priznao da na Kosovu nisu svi Srbi siromašni, posebno da ima onih na severu koji žive pristojno, uglavnom zahvaljujući kosovskom dodatku koji, opet, dolazi iz Srbije.

„Ali, želimo da zamolimo te ljude da nastave da se bore, da čuvaju svoja i naše, srpsko ognjište na Kosovu i Metohiji“, rekao je on.

Sagovornici Danasa, osim što su podsetili da je ekonomska struka kritikovala kao potpuno neselektivnu meru kojom je država na početku pandemije isplatila svakom punoletnom građaninu po 100 evra, otvorili su pitanje koliko je legalno da se samo na KiM novčana pomoć dodeljuje svim stanovnicima srpske nacionalnosti dok je u centralnoj Srbiji taj novac nije bio dostupan mlađima od 18 godina.

Upitna je i ekonomska logika takve isplate.

– Što se legalnosti tiče, to je pravničko pitanje, a ovo je čisto politička odluka napravljena na osnovu nekakvog prioriteta u socijalnoj politici iako se ne vidi jasno na osnovu čega je postavljen. Ukoliko je to moguće, svaka čast, radujem se što će neki ljudi da prime novac ali pitam se šta je svrha toga, osim što se hrani populizam – kaže Žarko Šunderić, direktor Centra za socijalne politike.

I Danilo Šuković sa Instituta za društvena istraživanja ističe da je to politika jednog populizma koji nije zasnovan ni na zdravim ekonomskim principima, niti na demokratskim i građanskim.

– Isticanje nacionalnosti kada je bilo kakva socijalna politika u pitanju jako je pogrešno, jer svi smo građani i jednaki pred Ustavom. Takva populistička politika vodi teškom nacionalizmu i ne ide dobrim putem. A da ne govorimo da su takve mere potpuno proizvoljne, nisu zasnovane na ekonomskoj realnosti niti i one dugoročno nemaju neki efekat osim što će uticati da zemlja bude više zadužena. Time će se uskraćivati mogućnost za dalji ekonomski napredak u budućnosti, vratiće se svima kao bumerang, i Srbima i onima koji to nisu – kaže Šuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari