Vujović: Zima neće usporiti privredu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da ne očekuje da će ledeni talas, koji je u januaru zahvatio Srbiju, imati značajniji uticaj na očekivana privredna kretanja u ovoj godini i dodao da očekuje da će u prvom kvartalu biti ostvaren suficit.

Sigurno je da je to imalo negativan uticaj na deo trgovine koji se odvija rekama i da će zbog toga biti povećani troškovi grejanja i uvoza energenata, ali ne mislim da će sve to zajedno imati značajniji uticaj na očekivana privredna kretanja u ovoj godini, rekao je Vujović. On je na konferenciji za novinare posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj dodao da će biti malih odstupanja od planova, ali to neće bitno uticati na privredna kretanja. Činjenica da su u januaru realizovani prihodi od PDV i akciza iznad plana i da smo prvi mesec završili sa suficitom na nivou republičkog budžeta od 20 milijardi, što je 0,5 odsto BDP, govori da privredna aktivnost nije bitno zaostajala, rekao je Vujović.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakla je da je jačanje evra sezonskog karaktera. “I sami ste svedoci da vremenske prilike povećavaju potrebu za nabavkom energenata, ali značajan faktor su i odluka FED i očekivanja investitora da se kamate na prekookeanskom tržištu povećavaju i trostruko više nego što je inicijalno bilo najavljeno”, rekla je Tabaković. Kako je objasnila, to je jedan od međunarodnih razloga koji je doveo do slabljenja dinara. Tabaković je dodala da je NBS pokazala „da ume spremno da odgovori i da razlikuje kratkoročne uticaje od dugoročnih trendova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari