Za 20 godina rudarstvo uništilo 3.264 kvadratnih kilometara tropskih šuma 1Foto: Pixabay/jplenio

Rastuća potražnja za mineralima i njihova eksploatacija ubrzavaju krčenje šuma širom sveta, a posebno su ugrožene tropske šume.

Danas se dvostruko više sirovina izvlači iz svetskih rudnika u odnosu na 2000. godinu.
Naučnici sa Privrednog univerziteta u Beču su zajedno sa drugim univerzitetima predstavili su prvu sveobuhvatnu studiju o povećanom gubitku šuma usled intenziviranja rudarstva.
„U periodu od 2000. do 2019. godine rudarstvo je direktno odgovorno za gubitak 3.264 kvadratna kilometra tropskih šuma. Čak 80 odsto te površine nalazi se u četiri zemlje: Indoneziji, Brazilu, Gani i Surinamu“, navodi se u saopštenju predstavništva grada Beča u Srbiji koje se poziva na pomenutu studiju.
Studija pokazuje značajne, ali neravnomerno raspoređene i često nekontrolisane uticaje na ove posebno biološki raznovrsne ekosisteme.

Istraživači su uporedili geografske koordinate rudnika sa podacima o gubitku šuma „Global Forest Change“.
Podaci pokrivaju 26 zemalje od kojih se 76,7 odsto odnosi na krčenje tropskih šuma.
Pored direktnog krčenja šuma u 18 od 26 zemalja u prečniku od 50 kilometara oko rudnika ustanovljeno je povećano krčenje terena koje se ne može objasniti drugim faktorima.
Ovo indirektno krčenje je posledica pojave novih naselja ili saobraćajne infrastrukture u blizini rudnika.
„Da bismo zaštitili lokalne ekosisteme u tropskim krajevima, potrebne su tačne procene uticaja rudarstva i strategije za ublažavanje tog uticaja“, objašnjava Štefan Giljum, jedan od autora studije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.