Za 600 radnih mesta u Novom Pazaru i Tutinu 13 javnih poziva 1Novi Pazar Foto: Senko Župljanin

Filijala Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) u Novom Pazaru, koja „pokriva“ i optšinu Tutin, raspisala je 13 javnih poziva za direktnu podršku poslodavcima i osobama iz teže zapošljivih kategorija.

Na ovaj način biće obezbeđen posao za oko 600 lica. U ovoj instituciji posebno izdvajaju konkurse za samozapošljavanje i zapošljavanje osoba iz teže zaposlivih kategorija.

Konkurs za samozapošljavanje namenjen je nezaposlenima za pokretanje sopstvenog posla i realizaciju biznis planova. Njima je namenjeno po 250 hiljada dinara bespovratno, a obaveza im je da registruju svoje preduzeće ili radnju i da godinu dana sebi plaćaju svoje poreze i doprinose.

Program za zapošljavanje teže uposlenih kategorija namenjen je privatnim poslodavcima. Oni će za zaposlenje svakog mlađeg od 30 godina starosti bez osnovnog obrazovanja, starijih od 50 godina, onih koji su na evidenciji nezaposlenih duže od godinu dana i osoba sa invaliditetom, dobiti jednokratnu isplatu od 225 hiljada dinara. Za privatne poslodavce pripremljena je i elektronska prezentacija javnih konkursa.

Merama aktivne politike zapošljavanja novopazarska Filijala NSZ nastoji da smanji nezaposlenost u ove dve lokalne zajednice.

Prema poslednjim podacima, evidencija nezaposlenih beleži „blagi“ porast i u Novom Pazaru i Tutinu posao traži oko 23 hiljade lica. U NSZ ističu, da je do porasta na evidenciji došlo zbog epidemije korona virusa, ali i zbog povlastica, koje je od juna, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Stopa nezaposlenosti u Novom Pazaru i Tutinu je iznad 50 odsto od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva i po tome se nalaze u vrhu republičke lestvice. U ove dve opštine nema direktnih investicija, niti otvorenih radnih mesta. Računa se, uglavnom, na upošljavanje u privatnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari