Za deset odsto udela Atinska berza dala 13 miliona dinara 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE (Arhiva)

Atinska berza platila je najverovatnije oko 13 miliona dinara ili blizu 110.000 evra za paket od 426 akcija koje čine 10,24 odsto udela u kapitalu Beogradske berze, saznaje Danas.

Kako tvrdi nezvanični izvor našeg lista, svoje akcije prodala je jedna od brokerskih kuća koja je u stečaju, pa je to deo procedure koju je sproveo stečajni upravnik.

Akcije su prodate praktično po nominalnoj vrednosti jer među sadašnjim akcionarima nije bilo zainteresovanih uprkos niskoj ceni.

– Pre izvesnog vremena ostalim akcionarima berze stigla je ponuda za otkup tih akcija s obzirom na to da su imali pravo preče kupovine, a ponuđena cena bila je 30.416 dinara. Ispod toga nije moglo da se proda, a malo je verovatno da bi Atinska berza ponudila značajnije veći iznos od ovog – kaže sagovornik Danasa.

Podsetimo, nakon saglasnosti koja je stigla iz Komisije za hartije od vrednosti, Beogradska berza je objavila informaciju da je dobila novog akcionara, Atinsku berzu koja je jedna od najjačih na području Istočne i Jugoistočne Evrope.

Za Beogradsku berzu, koja već se godinama suočava sa problemom skromnog prometa i još skromnijeg broja kompanija koje preko nje prikupljaju kapital ili investiraju, ovo je bila dobra vest.

Veruju da će novi akcionar doprineti da srpsko tržište kapitala postane vidljivije na globalnoj investicionoj mapi.

Uz to, očekuju da iskustvo novih akcionara doprinese jačanju poverenja privatnih kompanija koje bi bile spremne da se uključe, što podrazumeva redovno izveštavanje o poslovanju.

Upravo su izbegavanje transparentnosti i težnja da se zadrži postojeća vlasnička struktura, glavni razlozi zbog kojih velika državna akcionarska društva ne iznose svoje akcije na tržište kapitala iako bi to značajno „poguralo“ promet na berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari