Za mere zapošljavanja u Kragujevcu 20 miliona dinara 1Grad Kragujevac

Za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u 2023. godini, koju zajednički sprovode grad Kragujevac i Nacionalna služba za zapošljavanje opredeljeno je 20 miliona dinara.

Ovaj novac biće, između ostalog, utrošen i za subvencije za firme koje zaposle lica iz teže zapošljivih kategorija, istaknuto je na sednici Gradskog saveta za zapošljavanje.

Za firme je opredeljeno 4,4 miliona dinara, dok će 13,5 biti namenjeno za subvencije za samozapošljavanje.

U okviru ovog programa svoj posao moći će da pokrene 45 lica.

Preostalih dva miliona dinara opredeljeno je za program javnih radova, u okviru koga će biti angažovana 21 osoba.

Prema rečima Radomira Erića, predsednika Gradskog saveta za zapošljavanje, ove godine će za realizaciju mera biti namenjeno dva miliona više nego 2022. godine. Grad će obezbediti 11, a država devet miliona dinara.

Rezultati ovog programa u prethodnoj godini su zadovoljavajući, kaže Erić, a zaposleno je sedam lica iz kategorije teže zapošljivih, 21 osoba je bila angažovana kroz program javnih radova, dok je 45 osoba dobila subvencije za samozapošljavanje.

– Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u decembru je na tržištu rada bilo 14.127 nezaposlenih Kragujevčana. Budući da smo Akcionim planom predvideli Strategiju razvoja IKT i metalskog sektora, očekujemo da u ovim oblastima bude zaposleno najviše ljudi. Imamo najave da će kompanije koje već posluju u Kragujevcu da prošire svoju proizvodnju, ali i da će nove doći u grad, istakao je Erić.

Prema rečima Gorice Bačanin, direktorke Nacionalne službe za zapošljavanje, u Kragujevcu su najtraženija zanimanja na tržištu rada i dalje proizvodni radnici metalske struke, varioci, metalostrugari i bravari, kao i uslužnih delatnosti.

Zbog toga su i započele obuke za radnike u uslužnim delatnostima, konobare, kuvare, poslastičare, molere, kao i online obuke iz oblasti knjigovodstva i digitalnog marketinga.

Govoreći o merama aktivne politike zapošljavanja, Bačanin je istakla, da najveće interesovanje vlada za program samozapošljavanja, zbog čega je i ove godine za ovu meru opredeljen najveći iznos subvencija.

Članovi Saveta su na sednici istakli da je neophodno populisati i poslodavcima približiti druge mere.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari