novi pazarfotro BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Lokalni fond za razvoj poljoprivrede u Novom Pazaru, ove godine, dodeliće šest miliona dinara poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom i preradom hrane.

Sredstva če biti podeljena na konkursu, koji je u toku i trajaće narednih desetak dana,

Podsticajna sredstva se dodeljuju za kupovinu nove ili polovne mehanizacije, neophodnih za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, za nabavku kvalitetnih priplodnih i umatičenih grla krupne i sitne stoke i živine, za kupovinu košnica, pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo i podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka i vinove loze i povrtarskih kultura.

Pravo da dobiju podsticajna sredstva imaju nosioci registrovanog gazdinstva sa aktivnim statusom, koja imaju, u Registru poljoprivrednika, upisano minimalno 10 ari zemljištam zatim 10 grla ovaca ili pet grla koza ili dva grla goveda ili dve svinje autohtonih rasa ili pet obeleženih košnica ili 20 komada živine.

Posebno se pozivaju žene i mladi, koji su vlasnici poljoprivrednih gazdinastava, da učestvuju na konkursu.

Maksimalno može da se dobije 300 hiljada dinara, a minimalno 60 hiljada, Lokalna samouprava učestvuje u subvencionisanju sa 10 odsto bespovratnih sredstava, maksimalno sa 30 hiljada dinara.

Korisnici sredstava obavezni su da sredstva veare za tri godine, od dana potpisivanja ugovora. Prva godina he grejs period, a u drugoj i trećoj godini vračaju po polovinu sredstava.

Lokalni fond za podsti cajba sredstva u poljoprivredi nastao je ugovotom o saradnji između grada Novog Pazara, Fondaxije “Ana i Vlade Divac” i projekta “Velika mala privreda”.Aktivnost realizuje REegionalna agencia za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari