Vlada Srbije pomoći će svim poljoprivrednicima koji imaju dobar poslovni plan i za njihovo kreditiranje je ove godine izdvojila 150 miliona evra, izjavio je ministar poljoprivrede, Dušan Petrović.


„Imamo najpovoljnije kredite za poljoprivrednike i ove godine u tom cilju uložićemo 150 miliona evra, a naredne godine još 100 miliona“, rekao je Petrović na tradicionalnom saboru višnjara u Velikoj plani kod Prokuplja. Ministar je naglasio da se radi o izuzetno povoljnim kreditima ne samo za proizvođače voća i povrća, već i za sve ostale poljoprivrednike, sa rokom otplate do sedam godina, kamatom od šest odsto i grejs periodom od tri godine. Petrović je rekao da poljoprivreda može dosta da utiče na povećanje bruto nacionalnog dohotka, kao i da je ova 2011. godina ključna za ostvarenje takvih poljoprivrednih planova.

„Cena hrane u svetu ove godine porasla je za 38 odsto i u tome moramo da vidimo našu šansu. Mogli bismo da hranom snabdevamo Evropu i da to bude naš izvozni resurs, kao što je arapskim zemljama nafta“, rekao je Petrović. On je dodao da Vlada Srbije ima nacionalnu obavezu da napravi jedan dobar sistem koji bi poljoprivrednicima omogućio da zarade i da dobro žive od poljoprivredne proizvodnje.

Ministar je napomenuo da u Srbiji ima 2.000 nezaposlenih agronoma čije znanje je neophodno u sistemu poljoprivredne proizvodnje koja bi se bazirala na izvozu i dodao da će „Vlada Srbije učiniti sve da se to znanje primeni i da se poljoprivrednicima obezbedi sigurnost u proizvodnji“.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović istakla je da bi Srbija trebalo da posveti više pažnje razvoju poljoprivrede i da nekim sistemskim zakonom podstakne razvoj voćarstva i topličkog kraja, čija je razvojna šansa višnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari